В УАПЦ виникли сумніви для об’єднання з УПЦ КП

21 Жовтня 2011, 09:18

Як пише газета «Коммерсанть-Украина» в матеріалі «В УАПЦ заявили об утрате», ієрархів УАПЦ не влаштовує, що УПЦ КП хоче створювати єдину церкву без участі Української православної церкви Московського патріархату. Крім цього, в УАПЦ побоюються, що після об'єднання їх церква розчиниться в складі УПЦ КП.

Як пише видання, позачергове і ніким не анонсоване засідання архієрейського собору УАПЦ пройшло 18 жовтня в Тернополі. Єдиним питанням, яке обговорювали його учасники, стало можливе об'єднання в єдину церкву з УПЦ КП. Крім цього, 14 вересня в Києві пройшла закрита зустріч предстоятелів УПЦ КП і УАПЦ – патріарха Філарета (Денисенка) і митрополита Мефодія (Кудрякова). Глави церков домовилися про створення комісій, які будуть вести переговори про створення єдиної церкви. За підсумками зустрічі було прийнято звернення, витримане в миролюбному дусі.

Разом з тим прес-секретар УАПЦ протоієрей Євген Заплетнюк розповів про те, що атмосфера на архієрейському соборі була не настільки оптимістичною.

«Нам складно говорити про об'єднання. У нас немає підстав довіряти цим людям. Після того як комісія з об'єднання була створена, і ми провели перші переговори, відразу стало зрозуміло, що діалог зайшов у глухий кут», – зазначив він.

За його словами, основне невдоволення ієрархів УАПЦ викликало бажання УПЦ КП створювати єдину церкву без участі Української православної церкви Московського патріархату, яку протоієрей Євген Заплетнюк назвав «ключовою» в українському православ'ї. Крім цього, ієрархи УАПЦ побоюються того, що після об'єднання УАПЦ «просто увіллється в УПЦ КП».

«Нас це явно не влаштовує», – заявив протоієрей.

В УПЦ КП подробиці минулого собору сприйняли зі здивуванням.

«Можливо, це приватна думка деяких архієреїв, тому що комісія з ведення переговорів існує, і незабаром відбудеться її зустріч», – заявив виданню секретар священного синоду УПЦ КП єпископ Євстратій (Зоря).

За його словами, в УАПЦ є як противники, так і прихильники об'єднання з УПЦ КП, які мають різні точки зору.

«Але взагалі будь-які переговори передбачають закрите особисте спілкування, а не ультимативні заяви на публіку, які ми зараз почули. По суті, це демарш», – заявив він, підкресливши, що «УПЦ КП насильно нікого нікуди не затягує».

В УПЦ МП до цього конфлікту поставилися байдуже.

«Наша позиція не змінюється – єдність української церкви може виникнути тільки на основі канонів. Хоча добре, що у наших братів, які тимчасово відпали від церкви, є розуміння того, що без нас говорити про яку-небудь єдність неможливо», – заявив голова відділу зовнішніх церковних зв'язків, постійний член Священного Синоду УПЦ МП єпископ Олександр (Драбинко).

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що глава УПЦ КП Патріарх Філарет та очільник УАПЦ Митрополит Мефодій відновили діалог про подолання розколу українського православ'я та створення єдиної церкви.