Експерт: Присутність Ющенка свідчить про несерйозність ініціативи УАПЦ і УПЦ КП об’єднатися

3 Жовтня 2011, 13:44

«Я, на превеликий жаль, бачу мало перспектив для успішного зреалізування цієї ідеї. Головна перешкода для цього полягає в тому, що обидві церкви, сповідуючи в цілому однакову спільну ідеологію помісності церкви, мають значні розбіжності на особистісному і організаційному рівні», – вважає Юраш.

За його словами, впродовж навіть останнього року УАПЦ зверталася з об’єднавчими ідеями фактично до всіх церков.

«Це вказує на ідеологічну неперебірливість УАПЦ, яка вдається до будь-яких кроків, щоби стримати процес дальшого внутрішнього розпаду. Незважаючи на те, що побутує думка про дуже потужну ідеологічну візію в УАПЦ, на превеликий жаль, вона є розмитою. Є різні ідеологічні групи в середовищі церкви, які орієнтуються на різні моделі її розвитку. Ну й нарешті, сама УАПЦ є досить слабкою, не має ні реального політичного лоббі в Україні чи сильної структури, її роздирають внутрішні чвари. Тому в цій ситуації вона просто намагається вибороти собі найкращі дивіденди в майбутньому утворенні», – зазначає він.

«І ще один момент, який мене насторожує в цій моделі – у ЗМІ прозвучало, що перша зустріч предстоятелів прозвучала за ініціативи Віктора Ющенка, який був присутній на їхній зустрічі. Як на мене, то присутність особи, яка дискредитувала себе в абсолютно усіх виявах – політичному і церковному, є символом лузерства в Україні, не може свідчити про те, що це є адекватна серйозна позиція, а не просто черговий ідеологічний крок з боку двох церков. Оскільки всі моделі стосовно церковного життя, які висувалися секретаріатом і підтримувалися Ющенком особисто у період його президентства були нереалістичні, а ідеалістичні», – зазначив Юраш. 

Водночас релігієзнавець згадує, чому подібна ініціативи УАПЦ і УПЦ КП не була зреалізована 10 років тому.

«Тоді були досягнуті певні навіть протокольні домовленості. Але коли зайшла мова про практичні кроки для реалізації, то виявилося, що ніхто не готовий поступатися навіть чимось мінімальним», – додав Юраш.

Нагадаємо, глава УПЦ КП Патріарх Філарет та очільник УАПЦ Митрополит Мефодій відновили діалог про подолання розколу українського православ'я та створення єдиної церкви.

Пізніше, як стало відомо Тижню, УАПЦ висунула певні вимоги УПЦ КП для продовження цього діалогу.

Позначки: