Чехія і Польща об’єднали свої ГТС для посилення енергетичної безпеки

15 Вересня 2011, 11:00

Туск назвав з`єднання ГТС двох країн, що входять до Євросоюзу, «черговим кроком» до створення єдиного енергетичного ринку.

Польський прем`єр відзначив, що цей трубопровід також дозволить мінімізувати наслідки можливих перебоїв з поставками російського газу. Зокрема таких, які мали місце 2009 року під час суперечки РФ з Україною про ціни і умови поставок блакитного палива.

«Цей польсько-чеський інтерконнектор є знаком надії, що газові проблеми ніколи вже не торкнуться наших держав. Принаймні, не так сильно, як кілька років тому», – сказав Туск.

Він додав, що Польща розраховує на використання побудованого коннектора для поставок газу LNG з польського терміналу у місті Свиноустя (Swinoujscie) і газу з Норвегії.

За інформацією польського уряду, потужность побудованого газопроводу становлять 0,5 млрд. кубометрів газу на рік і можуть бути збільшені у перспективі до 2-3 млрд. кубометрів.

Вартість будівництва 32-кілометрового інтерконнектора, яке розпочалося в 2009 році, становило близько 27 млн. євро, половину з яких виділив Польщі і Чехії Євросоюз.

Як повідомлялось, 14 вересня в українському уряді натякнули, що без конкретних пропозицій Росії щодо завантаження газом для європейських споживачі вітчизняної ГТС, не виключають її демонтаж.

Водночас, нинішня «газова конфронтація» між Україною та Росією призвела до того, що у зовнішньополітичному відомстві РФ вже говорять, що у Кремлі воліли б уникнути винесення газового питання з Україною в міжнародні суди.

Ще недавно Лавров заявляв, що Росія готова відстоювати свою позицію щодо газового питання з Україною у будь-якому міжнародному суді.