Ваад України підтвердив, що провокатори з Одеси працюють на проросійських радикалів

20 Червня 2011, 21:59

Тиждень публікує повний текст заяви.

«Заява Президії Асоціації єврейських організацій і громад України (Вааду України) у зв'язку із заходами, запланованими у Львові 22 червня одеськими громадськими організаціями, які називають себе «Євреї проти антисемітизму» і «Євреї проти Гурвіца».

Згідно з поширеною в ЗМІ інформацією, одеські громадські організації, які називають себе «Євреї проти антисемітизму» та «Євреї проти Гурвіца», запланували проведення у Львові 22 червня «антифашистського» мітингу. За наявною у нас інформацією (див. аналітичну довідку в додатку), ці організації не представляють ані єврейську громаду України, ані єврейську спільноту Одеси, і не мають жодного морального права говорити від імені євреїв України. Їх провокаційна діяльність, спрямована на дестабілізацію міжетнічних відносин в країні, раніше засуджувалася єврейськими громадськими організаціями Одеси, рабинами, організаціями колишніх в'язнів ґетто і концтаборів, Праведниками народів світу, Посольством Держави Ізраїль в Україні. Більше того, за наявною у нас інформацією, за цими ефемерними структурами стоять інтереси радикальних проросійських угрупувань, а керівництво обох Комітетів неодноразово було помічене у відвертій антисемітській пропаганді.

Асоціація єврейських організацій і громад України, що об'єднує 266 організацій з 90 міст, рішуче засуджує спробу використання трагічної дати скорботи і пам'яті в політичних цілях. Ваад України підкреслює неприпустимість провокацій цього дня і закликає усі конструктивні державні, міські та громадські сили докласти своїх зусиль для мінімізації можливих негативних наслідків діяльності провокаторів. 20.06.2011».

Як повідомлялось, президент Українського єврейського комітету Олександр Фельдман назвав провокаторами «єврейські» організації, які подали заявку на проведення 22 червня мітингу в Львові, і закликав легітимні єврейські організації публічно засудити подібні політичні спекуляції.

Нагадаємо, Львівська міська рада підготувала позов до суду щодо заборони заходів у місті 22 червня. Зокрема, начальник юридичного управління Гелена Пайонкевич заявила, що позов буде направлено до Львівського окружного адміністративного суду, оскільки міська рада одержала дві заявки на проведення заходів у Львові 22 червня в один час і в одному місці: від Комітету «Євреї проти антисемітизму» і громадської організації «Євреї проти Гурвіца», а також громадської організації «Сокіл».

Як відомо, 9 травня у Львові під час святкування Дня перемоги, незважаючи на аналогічну заборону суду на проведення акцій, сталося кілька зіткнень.

Львів вирішив провести 22 червня молебень за жертвами комуністичних репресій у Галичині 1939-1941 років.

У свою чергу Комуністична партія має намір організувати проведення антифашистського конгресу у Львові.

Позначки: