Сім кандидатів на пост глави МВФ

17 Травня 2011, 11:36

Після скандалу із головою Міжнародного валютного фонду Домініком Стросс-Каном Європу першочергово цікавить, якою ж буде політика МВФ після зміни керівництва та хто тепер очолюватиме Фонд, від діяльності якого залежить фінансове існування багатьох країн з перехідною економікою та країн з економічними проблемами, як наприклад, Греції.

Загалом зміна глави Міжнародного валютного фонду була питанням, яке в європейських колах обговорювали за довго до арешту Домініка Стросс-Кана. Тим більше, що термін головування закінчувався в 2012 році. Проте на сьогодні воно стало як ніколи актуальним.

Першим у переліку є Гордон Браун (прем’єр-міністр Великобританії з червня 2007 до травня 2010). Браун перебуває в комітеті МВФ уже понад 10 років, знає багатьох топ-керівників міжнародних організацій та розуміється на деталях функціонування Фонду. Крім того, Браун кілька разів протягом останніх шести місяців виголошував промови щодо реформування глобальної економіки, що, на думку експертів, значно збільшує шанси лейбориста на місце голови МВФ.

Другою у переліку є міністр фінансів Франції Крістіна Лагард. Головним досягненням Лагард вважають ефективне управління, завдяки якому французьким банкам вдалося уникнути «ефекту доміно», який спричинила фінансова криза в Греції.

Третім у списку – Кемаль Дервіш – міністр фінансів Туреччини. 2000 року він, співпрацюючи з МВФ, допоміг країні уникнути банкрутства. На сьогодні Дервіш керує програмою глобальної економіки в Інституті Брукінса в м. Вашингтон. Цю кандидатуру можуть підтримати багато представники країн з перехідною економікою.

Августин Карстенс, голова центрального банку Мексики, став четвертим номінантом на пост глави МВФ за версію The Guardian. Видання відзначає, що Карстенс є ідеальним кандидатом, який отримав вищу освіту в Університеті м. Чикаго (США) та представником країни зі зростаючою та динамічною економікою, що розвивається.

Стенлі Фішер – п’ятий  кандидат. Його називають яскравою особистістю. Фішер працював провідним економістом світового Банку, був першим заступником МВФ та уже вдруге став головою Банку Ізраїлю. Проте, як і Карстенса, Фішера вважають «білою вороною» в середовищі Міжнародного валютного фонду, тому їх шанси невеликі.

Кандидатура міністра фінансів ПАР Тревора Мануеля практично остання в переліку. Як відзначає видання, його обрання було б можливим хіба в екстреному випадку, адже міністр замішаний у кількох скандалах, пов’язаних з расизмом. Тобто репутація Мануеля уже підірвана, а ще одного скандалу МВФ навряд чи захоче.

Останнім кандидатом, на думку журналістів видання The Guardian, є Шрі С. Шрідхар, який відповідає за керівництво приватним сектором у Центральну Банку Індії. Банкір з великим стажем є останнім претендентом на пост глави МВФ.

Позначки: