Мер Львова переконаний, що замовники подій 9 травня знаходяться не в Україні

13 Травня 2011, 10:50

«Замовники подій у Львові 9 травня – не в Україні. Якщо хтось хоче завдати болю Україні, то він б’є по Львову, тому що Львів – твердиня українських національних цінностей. Це був удар по Україні», – вважає Садовий.

Він висловив думку, що в цій ситуації неефективними були всі – і депутати Верховної Ради, і представники влади, і структури, які мали забезпечувати безпеку.

«Всім наперед було відомо, що будуть провокації, і міська влада звернулася до суду, який заборонив будь-які акції в місті 9 травня, окрім тих, які організовує міська влада і держадміністрація. Відбувся злочин – рішення суду не було виконане», – зазначив мер Львова.

Нагадаємо, 9 травня після офіційних заходів біля Пагорба Слави і Марсового поля у Львові відбулися зіткнення між представниками патріотичних сил і особами, які святкували День перемоги, – представниками партій КПУ, "Родина", "Русское единство" і ветеранами.

За даними міліції, внаслідок бійок у Львові постраждали 14 людей, було затримано 9 осіб. При цьому у ВО «Свобода» заявили, що в лікарню потрапили двоє її членів – один з пораненням від пострілу з травматичного пістолета, другий – зі струсом мозку.

Міліція вважає, що ситуацію спровокували «свободівці».

Депутат Верховної Ради від КПУ Євгена Царькова заявляв, що 22 червня в річницю початку Другої світової війни у Львові пройдуть ще масштабніші заходи з використанням червоних прапорів, ніж були 9 травня. Міський голова Львова Андрій Садовий заявляє, що варто запобігти повторення ситуації у місті 22 червня у випадку надходження заявок від радикально налаштованих сил.

Перший віце-спікер Ради Федерації РФ Олександр Торшин заявив, що Росія несе частину відповідальності за інциденти за участю націоналістів, що сталися у Львові.