У Білорусі через валютну кризу згорнули роботу 600 тисяч підприємців

28 Квітня 2011, 16:19

"Ми доповідали президенту, Нацбанку, уряду, що у нас близько 600 тисяч працівників, зайнятих у реальному секторі, були змушені призупинити виробничу діяльність з ініціативи адміністрацій підприємства", – зазначив Зіновський.

"У зв'язку з тим, що підприємства не можуть закупити імпортну сировину. Все це пов'язано з курсоутворенням", – підкреслив він.

За словами Зіновського, вирішення цього питання не можна затягувати.

За даними Белстату, у першому кварталі 2011 року в реальному секторі економіки було зайнято близько 4,6 млн осіб.

У свою чергу міністр економіки Микола Снопков заявив, що уряд не має права змушувати, зобов'язувати або коментувати дії Нацбанку. "Це абсолютно вільний, незалежний регулятор, який підкоряється тільки президенту, і то відносно", – додав глава Мінекономіки.

Снопков не виключає перегляду річного прогнозу по темпах зростання ВВП. Як тільки будуть прораховані витрати не тільки бюджету, але й інших форм держпідтримки реального сектора економіки, "найімовірніше, це негативно позначиться на досягненні прогнозних параметрів по ВВП", зазначив він.

"Якщо стискається внутрішній попит, а ми говоримо про те, що в рамках виходу з кризової ситуації треба внутрішній попит стиснути, це вплине на ВВП", – пояснив міністр.

Разом з тим, за словами Снопкова, "поки немає необхідності перераховувати прогноз по ВВП".

Торкаючись річного прогнозу щодо інфляції, глава Мінекономіки відзначив, що цей прогноз ще не уточнено.

Приріст ВВП Білорусі у січні-березні 2011 року склав 10,9% в порівнянні з аналогічним торішнім періодом при річному прогнозі 9-10%.

Нагадаємо, цієї весни Білорусь накрив дефіцит доларів і євро. Люди цілодобово чергували біля обмінних пунктів, а в магазинах масово скуповують продукти. У середині квітня президент Білорусі Олександр Лукашенко обіцяв "у найближчі дні" стабілізувати ситуацію на валютному ринку країни.