Ухвалення антикорупційних законів переноситься на невизначений час

6 Квітня 2011, 07:39

Про це стало відомо під час вчорашнього засідання парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією.

Як пояснив голова комітету Валерій Бевз (Компартія), у четвер проект антикорупційного закону планується ухвалити у другому читанні "повністю" (йдеться про статті 1, 11, 12 та розділ "Перехідні положення" даного законопроекту – Ред.), після чого він буде підготовлений до остаточного третього читання.

При цьому Бевз впевнений, що антикорупційний законопроект буде прийнятий в цілому до кінця квітня.

"Думаю, на цьому тижні ми приймемо його повністю у другому читанні, відправимо на третє, під час якого будуть вноситися редакційні правки та уточнення, і дуже сподіваюся, що вийдемо на прийняття закону в цілому до кінця місяця," – зазначив голова комітету.

"Після прийняття в цілому закон пропонується ввести в дію з 1 липня", – зазначив Бевз.

"Винятком має стати стаття про фінансовий контроль. Було б нелогічно розривати рік і вимагати заповнення декларацій за той період, коли закон не діяв", – додав він .

"А вже з 1 січня 2012 року закон вступить в силу в цілому, і до 1 квітня держслужбовці зможуть заповнити декларації", – пояснив Бевз.

Нагадаємо, законопроект № 7487 був поданий до Ради президентом Віктором Януковичем і прийнятий у другому читанні 15 березня.

Прийняти документ у цілому завадила дискусія депутатів навколо трьох статей: ст. 1 ("Визначення термінів "), ст. 11 ("Спеціальна перевірка осіб, які претендують на посади, пов'язані з виконанням функцій держави") і ст. 12 ("Фінансовий контроль"), а також обговорення перехідних положень законопроекту.

У першому читанні проект закону України "Про засади запобігання і протидії корупції в Україні"парламент ухвалив 23 грудня 2010 року.

Відзначимо, що 4 квітня, під час засідання погоджувальної ради, представники фракцій більшості висловлювали впевненість у тому, що в цілому проект закону буде прийнятий 7 квітня.

21 грудня 2010 року Верховна Рада скасувала раніше ухвалений пакет антикорупційних законів.