Туск виступив проти перегляду формату G7 та повернення Росії

8 Червня 2018, 18:15

У п'ятницю, 8 червня, президент Європейської Ради Дональд Туск виступив проти перегляду формату Великої сімки та повернення до нього Росії. Про це він заявив на прес-конференції у Канаді перед початком саміту G7.

 

"Щодо спекуляцій про G6+1, G7-1 чи G7+1. Залишмо G7, якою вона є. Це щасливе число, щонайменше у нашій культурі", – заявив Дональд Туск.

 

Він також підкреслив, що Росія виглядає "менш зацікавленою у цьому форматі, ніж наші інші партнери тут, у Канаді".

 

Туск додав, що вранці зустрічався з італійським прем’єром Джузеппе Конте й за підсумками зустрічі висловив переконання, що лідери G7 дотримуватимуться спільної позиції щодо Росії.

 

"Я переконаний, що тут, на зустрічі G7 у нас буде повністю єдина європейська позиція щодо всіх питань, включно з Росією. Я не говорю про деталі, а про більш загальну спільну лінію" – наголосив президент Туск.

 

Варто зазначити, що таким чином Туск відреагував на слова президента США Дональда Трампа щодо повернення Росії до клубу найбільш впливових держав світу.

 

Нагадаємо, державний секретар Сполуених Штатів Америки Майк Помпео буде супроводжувати президента Дональда Трампа під час його зустрічей у канадському Квебеку на саміті Великої сімки та на саміті з північнокорейським лідером Кім Чен Ином у Сінгапурі.

 

Окрім цього, Президент Європейської Ради Дональд Туск підтримав заклик Європейської кіноакадемії, яка закликала вжити заходів для звільнення незаконно засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова, та попросив Європейський союз та країни "Великої сімки" приєднатися до нього.