Яценюк на допиті в ГПУ розповів про розгін Євромайдану в 2014 році

13 Жовтня 2016, 13:25

Лідер партії "Народний фронт", екс-прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк у четвер дав свідчення Генеральній прокуратурі України про злочини проти активістів Євромайдану 18-21 лютого 2014 року. Він розповів про це журналістам після допиту 13 жовтня.

"Сьогодні вже свідчення були вже фактично з 18-го числа. Але з 18-го по 21 це було вже завершення, наслідки. А на попередніх допитах (допит 11 жовтня – Ред.) мова була про причини", – розповів він.

Яценюк зазначив, що його свідчення будуть доказами в справі. "Це були зустрічі, це була інформація, в тому числі, і від силовиків, які перебували на той час у Службі безпеки і МВС, але нам все розповідали. Тобто це були конкретні дії і події, в тому числі і як діяв Янукович (президент України в 2010-2014 рр – Ред.), як діяв міністр внутрішніх справ. у нас були зустрічі в Генеральній прокуратурі. було видно за словами і за конкретними діями, що відбувалися на Майдані", – розповів політик.

Яценюк нагадав, що за два тижні перед розгоном Майдану в Сочі (РФ) відбулася зустріч Януковича з президентом РФ Владіміром Путіним. "І, за нашою інформацією, після цього міністр внутрішніх справ Захарченко, голова Служби безпеки Якименко отримали вказівку за допомогою російських спеціальних служб невідкладно готувати план по кривавому розгону Майдану і по розстрілх. Сумнівів немає, що такий план готувався, в тому числі, за участю і підтримки російських силовиків. і у нас тоді була інформація, що російські силовики були присутні на тій нараді і перший проект плану, який був їм продемонстрований, був ними дуже скептично сприйнятий. в Україні не було фахівців за такими кривавим операціям, такі фахівці були тільки в жодній країні, дружньої до тодішнього режиму – це в Російській Федерації", – розповів він.

На питання журналістів, чи буде він надалі ще приходити на допити в Генпрокуратуру, Яценюк сказав: "Більше не запрошують поки що".

Як повідомлялося, Арсеній Яценюк за власною ініціативою прийшов у вівторок, 11 жовтня, на допит в Генпрокуратуру і після закінчення розповів, що "справу ведуть багато слідчих", відзначив їх професіоналізм і заявив, що "якщо такі люди будуть розслідувати цю справу, то вона не тільки буде передано до суду, але ще і отримає обвинувальний вирок проти колишнього режиму".

Нагадаємо, раніше Генеральна прокуратура вже допитувала колишнього прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова і секретаря Ради національної безпеки й оборони Олександра Турчинова. Крім того, ГПУ викликала на допит Президента України Петра Порошенка та мера Києва Віталія Кличка.