Парламент Німеччини відмовився підтримати “Північний потік-2”

20 Листопада 2020, 15:46

Більшість депутатів німецького парламенту відмовилися голосувати за запропоновану партією "Альтернатива для Німеччини" ініціативу на підтримку "Північного потоку-2". Про це йдеться на сайті німецького парламенту.

 

Загалом пропозицію праворадикальної партії підтримали 83 депутати, 556 депутатів висловилися проти та один утримався.

 

У партії "Альтернатива для Німеччини" стверджували, що "Північний потік-2" відповідає інтересам Німеччини та Європи, оскільки відповідає цільовому трикутнику енергетичної політики та, таким чином, сприяє досягненню цілей доступності, захисту навколишнього середовища та надійності поставок в енергетичному секторі.

 

Пакет пропозицій на підтримку "Північного потоку-2" містив положення про завершення будівництва російського газопроводу і захист приватних інвестицій шляхом придбання трубоукладальних суден, положення про підтримку експлуатації газопроводу і захист інвестицій, положення про захист від обмеження політичної свободи вибору для ФРН за допомогою санкцій з боку іноземних держав.

 

Під час обговорення більшість депутатів дійшли консенсусу, що для подальшого будівництва газопроводу не потрібно приймати додаткові рішення.

 

Нагадаємо, щоб постачати до Європи газ в обхід України, Росія будує газопроводи "Північний потік-2" та "Турецький потік". Введення їх в експлуатацію дасть змогу російському Газпрому постачати ті ж обсяги газу до Європи, що й зараз, не використовуючи українські послуги з транзиту.

 

Україна, Польща, країни Балтики та США розглядають "Північний потік-2" як політичний проект, який РФ може використати для тиску на Європу. "Північний потік-2" будують через води Росії, Фінляндії, Швеції, Німеччини та Данії.

 

29 липня 2019 року джерела Financial Times повідомляли, що відсутність дозволу Данії на прокладення у її територіальних водах газопроводу "Північний потік-2" ставить під загрозу вчасний запуск проекту. Мовляв, данська компанія, яка має узгодити маршрут прокладання газопроводу, затягує ухвалення рішення та не схвалює запропоновані проекти.

 

На початку вересня корабель Solitaire, що будує газопровід "Північний потік-2", наблизився до морського кордону з Данією. Будівництво могло на цьому етапі зупинитися, оскільки на той момент Данія не дала дозволу на будівництво у своїй економічній зоні.

 

30 жовтня 2019 року Данія стала останньою країною, що надала дозвіл на будівництво, проте 6 липня Данське енергетичне агентство дозволило використовувати при будівництві  газопроводу "Північний потік-2" у виключній економічній зоні країни трубоукладальні судна з якірним позиціонуванням.