Уляна Супрун: Є багато ризиків того, що Україна не зможе закупити вакцини від COVID-19

3 Липня 2020, 09:00

Є багато ризиків того, що Україна не зможе закупити вакцини від коронавірусної хвороби COVID-19. Про це в інтерв’ю Тижню заявила Уляна Супрун, очільниця громадської організації Arc.UA, в. о. міністра охорони здоров’я України 2016–2019 років.

 

За її словами, перша проблема — інформаційні атаки міністра на ДП «Медичні закупівлі України». Насамперед треба забезпечити незалежність існування цього держпідприємства. Друге — працювати з українськими громадянами, пояснювати, що вакцини безпечні, вони захищатимуть нас. Третє — треба мати розуміння того, що вакцини поки що немає, вона лише тестується.

 

«Ми як медична спільнота не будемо рекомендувати вакцинацію, поки не з’являться докази її ефективності. Але медики повинні готуватися до її появи, визначити пріоритети отримання, як саме це відбуватиметься», — сказала Супрун.

 

Також, за її словами, уряд має забезпечити фінансування, уже зараз запланувати в бюджеті на кінець 2020 — початок 2021 року мільярди гривень на закупівлю цієї вакцини. Бо не можна завжди розраховувати на донорські кошти. Коли стане зрозуміла пріоритетність, кількість пацієнтів, можна буде робити прогноз фінансування. А не в останні хвилини забирати гроші в культури чи Програми медичних гарантій.

 

«І останнє — ДП «Медичні закупівлі України» вже зараз має почати розмову з виробниками, які тестують вакцину, щоб показати, що Україна зацікавлена й хоче бути одним із перших клієнтів. І, можливо, навіть брати участь у виробництві, якщо на нашій території є такі потужності, чи в останніх стадіях клінічного дослідження. Якщо діятимемо в такий спосіб, то матимемо доступ до перших вакцин. Я також визначила б групи ризику, щоб заздалегідь почати розмову із цими людьми, пояснити їм, чому вакцина важлива, що вона буде безплатна і її буде легко отримати — у лікаря чи тимчасових пунктах вакцинації. Слід передбачити, що вакцинація може бути не одноразовою, а щорічною, планувати її включення в Національний календар щеплень, шукати на це гроші», — додала екс-очільниця МОЗ України.

 

Детальніше читайте в черговому номері журналу «Український тиждень»