Едвард Лукас: Небезпека взаємних послуг Росії та США у формі, а не в суті

24 Жовтня 2019, 15:07

Небезпека взаємних послуг Росії та США у формі, а не в суті. Так само, як озброєні спецпідрозділи Сполучених Штатів у Сирії, роль американської присутності значно важливіша за кількість присутніх військових. Про це на сторінках Тижня пише Едвард Лукас, старший віце-президент Центру аналізу європейської політики (СЕРА, Варшава й Вашингтон).

 

Він зауважує, що якщо ж знехтувати цією ідеєю, то не лишається нічого. Гірше те, що ідеї в Росії теж змінюються, і то в іншому напрямку. Успіх у Сирії навіює росіянам упевненість і готовність до наступних пригод.

 

«Як тоді реагувати Україні, Польщі, країнам Балтії та іншим, що в тіні Росії? Один із варіантів — посилювати власну оборону. А також більше співпрацювати між собою, якомога зменшити залежність від американської допомоги, активізувати зусилля, доносячи власну думку до Вашингтона й деінде в США. Найкращим, або найменш негативним, наслідком було б те, що занепокоєння непослідовністю Адміністрації США спонукають європейців до завзятішого й згуртованішого підходу європейців до політики безпеки й оборони», — пише Лукас.

 

Детальніше читайте в черговому номері журналу «Український тиждень»