Будівництво «Північного потоку-2» нагадує пакт Молотова-Ріббентропа – МЗС Польщі

27 Серпня 2019, 17:15

Спільне будівництво газопроводу «Північний потік-2» (Nord Stream 2) нагадує співпрацю СРСР та нацистської Німеччини перед Другою світовою війною. Про це заявив заступник глави МЗС Польщі Шимон Шиньковський Вель Сенк у Polskie Radio24.

 

За його словами, під час відзначення 70-ої річниці початку Другої світової, коли на Вестерплатте (півострів в гавані Гданська, де відбувся перший бій Другої світової) приймали президента Росії Владіміра Путіна, влада Польщі пов'язувала з цим візитом «помилкові надії». У відносинах з Росією панувала «певна наївність».

 

Дипломат повідомив, що тодішній виступ Путіна на Вестерплатте вказав на критичну оцінку Росією пакту Ріббентропа-Молотова, однак будівництво Nord Stream 2 нагадує співпрацю СРСР та Німеччини десятки років тому.

 

«Газопровід, що оминає Польщу, балтійські держави, це саме така угода над головами», – заявив Шиньковський.

 

За його словами, якби не сильний альянс Польщі і США, питання Nord Stream-2 «було б вже вирішене». Ситуація «не безнадійна» завдяки співпраці зі Сполученими Штатами.

 

Нагадаємо, «Північний потік-2» будує російський «Газпром» спільно з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell і Wintershall. Його довжина становитиме понад 1200 кілометрів, пропускна спроможність – 55 мільярдів кубометрів газу на рік. Планується, що газопровід буде проходити через води Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини. Зараз на це є дозвіл від усіх країн, води яких він перетинає, крім Данії. Хоча «Газпром» завершив понад 70% проекту,  з квітня 2017 року він очікує розгляду заявок від датських влади на прокладку між 147 і 175 км через датські води.

 

За планом газопровід мають запустити 31 грудня 2019 року, коли завершиться дія угоди щодо транзиту російського газу через Україну.

 

11 квітня близько 30 активістів вимагали зупинити будівництво «Північного потоку-2» та не скасовувати санкції проти РФ. В акції брали участь родичі українських політв’язнів та правозахисники.