ЄС, США і РФ відправили посланців у Молдову на тлі можливої проросійської коаліції

3 Червня 2019, 11:15

У понеділок, 3 червня, до Молдови прибудуть троє високопоставлених чиновників з Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки та Росії на тлі ознак того, що новий уряд країни може розвернутися у бік Росії. Про це повідомляє Euractiv.

 

Так, у Кишинів прибуде єврокомісар з питань європейської політики сусідства ч перемовин з розширення Йоганнес Ган. Зокрема, він запланував зустрітися з президентом, прем'єр-міністром і трьома лідерами основних партій, щоб обговорити відносини між ЄС і Молдовою та поточні події у процесі формування уряду.

 

Крім того, у столиці Молдови  очікується директор Державного департаменту США з питань Східної Європи Бред Фреден, а також заступник прем'єр-міністра РФ Дмітрій Козак, який відповідає за управління відносинами з Молдовою.

 

Наголошується, що Козак відомий спірним планом федералізації Молдови як способу вирішення замороженого конфлікту з Придністров'ям, де досі перебувають російські війська. Це буде його перший візит в Молдову за останні 20 років.

 

За підсумками парламентських виборів у лютому соціалісти, які виступають за тісніші зв'язки з Москвою, стали найбільшою партією. Водночас правляча Демократична партія, що виступає за тіснішу інтеграцію з ЄС, стала другою. Проєвропейський опозиційний блок ACUM (зараз) зайняв третє місце.

 

Після трьох місяців невдалих спроб сформувати парламентську більшість між ACUM і соціалістами з'явилась вірогідність формування проросійської коаліції. Демократична партія на чолі з магнатом Владом Плахотнюком запросила в п'ятницю соціалістів на коаліційні переговори –  всього за тиждень до крайнього терміну, щоб сформувати уряд й уникнути дострокових виборів.

 

Хоча деякі експерти попередили, що візит Козака може вказувати на більш потужне майбутнє залучення Росії до справ Молдови, правляча партія запевнила, що переговори про коаліцію проваляться, як тільки соціалісти почнуть вимагати дистанціюватися від ЄС.

 

Раніше у заяві міжнародних спостерігачів, серед яких представники Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ), ПАРЄ та Єврпарламенту йшлося, що парламентські вибори в Молдові 24 лютого були конкурентними, і основні права були загалом дотримані, але сама виборча кампанія була заплямована звинуваченнями у тиску на державних службовців, явними ознаками підкупу голосів виборців і зловживанням державними ресурсами. 

 

Як повідомлялося, спікер парламенту Молдови Андріан Канду заявив, що Росія відкрито втручається у парламентські вибори країни.