Адвокат Трампа заявив, що відвідає Київ для зустрічі з Зеленським – The New York Times

10 Травня 2019, 15:17
Особистий адвокат президента Сполучених Штатів Америки Дональда Трампа Рудольф Джуліані запланував найближчим часом відвідати Київ та провести зустріч з новообраним президентом України Володимиром Зеленським. Про це повідомляє американське видання The New York Times.
 

 

"Джуліані заявив, що планує поїхати до Києва, столиці України, в найближчі дні і хоче зустрітися з новообраним президентом країни (Зеленським, – Ред.), щоб настійно просити його продовжити розслідування, яке, на думку прихильників Білого дому, може розкрити інформацію з двох питань, що становлять великий інтерес для Трампа", – йдеться у матеріалі.

 

Зокрема, одне з питань стосується розслідування спецпрокурора США Роберта Мюллера щодо втручання Росії в американські вибори 2016 року. Своєю чергою, інше стосується можливих зв'язків сина віце-президента США Джозефа Байдена з газовою компанією, що належить українському олігарху.

 

Наголошується, що таке розслідування в Україні може допомогти Трампу в його передвиборчій кампанії у 2020 році. У виданні вважають, що мотивація групи соратників Трампа полягає в спробі дискредитувати розслідування спецпрокурора; підірвати справу проти колишнього голови виборчої кампанії Трампа Пола Манафорта; і потенційно завдати шкоди кандидату Байдену.

 

"Ми не втручаємось у вибори, ми втручаємось у розслідування, на що маємо право… У цього немає нічого протизаконного… Це не зовнішня політика – я прошу провести їх (Україну – ред.) розслідування, яке вони вже проводять і яке інші люди кажуть їм припинити, і я збираюсь пояснити їм причини, чому його не треба зупиняти, оскільки ця інформація буде дуже, дуже корисною для мого клієнта (Трампа, – Ред.) і може виявитись корисною для мого уряду", – зауважив Джуліані в інтерв'ю.

 

Так, якщо зустріч Джуліані з Зеленським відбудеться, адвокат Трампа підкреслив, що "планує йому розказати про те, що знає про людей, які його оточують, і наскільки є важливим провести повне та справедливе розслідування".

 

Крім того, він додав, що його діяльність в Україні має повну підтримку Трампа. Однак він відмовився конкретно сказати, чи повідомив він американському лідеру про заплановану зустріч з Зеленським. Разом з тим, він відзначив, що Трамп "загалом, знає, що я роблю, звісно, як його адвокат".

 

Раніше Трамп заявив, що генеральний прокурор Білл Бар працює над "надзвичайними" і "великими" викриттями щодо діячів з України, які нібито в 2016 році навмисне розкрили інформацію про "темні справи" колишнього керівника виборчого штабу республіканців Пола Манафорта. 

 

Нагадаємо, 13 березня у Вашингтоні суд оголосив вирок Манафорту, його засудили до 73 місяців за злочини, пов'язані з роботою політичного консультанта в Україні. 

 

8 березня федеральний суд США засудив Манафорта до 47 місяців ув’язнення за ухиляння від сплати податків та банківські махінації.  Крім того, головуючий суддя Елліс підкреслив, що вирок Манафорту непов'язаний із розслідуванням спеціального прокурора США Мюллера щодо російського втручання.

 

Як повідомлялося, за даними ЗМІ, Манафорт попередньо дав згоду на угоду зі спецпрокурором Робертом Мюллером. Згодом ЗМІ повідомили, що Манафорт погодився визнати провину за двома пунктами звинувачень, а саме: визнав себе винним у змові проти США та змові з метою перешкоджання правосуддю. Своєю чергою, у Білому домі заявили, що рішення Манафорта визнати себе винним і співпрацювати зі спеціальним прокурором Робертом Мюллером "абсолютно не пов'язано" з Дональдом Трампом. 

 

Нагадаємо, 21 серпня в США суд присяжних визнав винним за вісьмома пунктами обвинувачення Манафорта. 

 

Федеральний прокурор Узо Асоні оголосив основні обвинувачення, висунуті Манафорту. За словами прокурора, політтехнолог ставив себе вище за американське законодавство.  Так, сторона обвинувачення заявила, що політтехнолог відкрив 30 рахунків у трьох країнах, щоб приховати доходи від роботи в Україні. 

 

Під час засідання суду адвокат Манафорта Томас Зенле заявив, що політтехнолог отримував незареєстровані доходи, бо це було умовою його українських бізнес-партнерів.  

 

25 червня суд змінив запобіжний захід для Манафорта з домашнього арешту на утримання під вартою. Суддя скасував перебування Манафорта під домашнім арештом після того, як прокурори заявили, що Манафорт спробував втрутитися в справи свідків.