Рада звернулася до міжнародної спільноти з вимогою не визнавати паспорти РФ на Донбасі

25 Квітня 2019, 17:50

Парламентський комітет із закордонних справ розробив звернення до країн світу з вимогою не визнавати законність отримання російських паспортів жителями окупованого Донбасу, а також посилити санкції. За проект постанови №10259 проголосували 230 нардепів з необхідних 226.

 

Перед цим виступила голова комітету Ганна Гопко, яка зазначила, що парламент має жорстко оцінити дії Кремля.

 

За її словами, указ президента РФ про спрощену видачу російських паспортів жителям ОРДЛО порушує міжнародне право і може значно погіршити стан людей, які проживають на окупованих територіях і можуть зазнавати утисків у разі відмови від громадянства РФ.

 

"А нашим міжнародним партнерам дати чіткий заклик щодо того, скільки ще треба агресивних дій РФ, щоб ви були готові до жорстких дій", – сказала вона і наголосила на необхідності посилення санкцій.

 

У документі вказується, що проект постанови розроблено з метою засудження протиправних дій керівництва РФ, що порушують державний суверенітет та територіальну цілісність України, засудження міжнародним співтовариством, у тому числі парламентами іноземних держави та міжнародними організаціями, деструктивних та злочинних дій російської влади, посилення, у цьому зв’язку, режиму міжнародних санкцій, спрямованих проти РФ

 

Перед голосуванням лідер "Радикальної партії" Олег Ляшко заявив, що його фракція не буде голосувати за постанову, якщо там будуть згадки  про мінські угоди, оскільки ніколи їх не визнавала і вважала зрадницькими.

 

Голова фракції "Самопоміч" Олег Березюк пообіцяв звернутися до Служби безпеки, з проханням перевірити такі "державницькі" вислови Ляшка.

 

Спікер Парламенту Андрій Парубій попросив всіх об'єднатися і зазначив, що слова про МІнські угоди у постанові будуть замінені на "міжнародне право" і "міжнародні угоди".

 

Він додав, що документ підписали майже всі голови фракцій.

 

Як повідомлялося, 24 квітня у Росії спростили процедуру надання російського громадянства жителям так званих "Донецької та Луганської народних республік". "Встановити, що особи, які постійно проживають на території окремих районів Донецької та Луганської областей України, мають право звернутися із заявою про приймання в громадянство Росії у спрощеному порядку", – йдеться в указі Путіна. Заяву про отримання громадянства РФ мають розглядати впродовж трьох місяців після подачі документів.

 

У зв’язку з цим указом Україна звернулася до Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй.

 

Президент Петро Порошенко закликав міжнародних партнерів жорстко засудити деструктивні та злочинні дії російської влади, а також посилити режим міжнародних санкцій у зв'язку з указом президента РФ Владіміра Путіна. Крім того глава держави доручив МЗС негайно ініціювати обговорення цього питання в рамках Ради Безпеки ООН, а також інших міжнародних форматах, зокрема в ОБСЄ та ЄС.

 

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс заявив, що указом про спрощену процедуру надання російського громадянства жителям так званих "Донецької та Луганської народних республік" призеднт Росії Владімір Путін впроваджує в Україні методи, застосовані в грузинських Абхазії і Південній Осетії.

 

Водночас міністр закордонних справ Павло Клімкін назвав указ президента Росії Владіміра Путіна продовженням агресії і втручанням у внутрішні справи України.

 

Своєю чергою, Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов заявив, що указ президента РФ Владіміра Путіна є свідомою ескалацією агресії проти України та тиском на керівництво держави.