Едвард Лукас: Справді потужною зброєю РФ є гучні новини

1 Березня 2019, 10:31

Росія може дорівнятися до США хіба що за обсягом апокаліптичного арсеналу «стратегічних» ядерних озброєнь, решта її військового арсеналу — дріб’язок. Резонансні нові гіперзвукові ракети та підводні дрони — радше фантастика, ніж військова справа. Справді потужною зброєю РФ є гучні новини. Про це на сторінках Тижня пише Едвард Лукас, старший віце-президент Центру аналізу європейської політики (СЕРА, Варшава й Вашингтон).

 

За його словами, погрожуючи гонкою озброєнь, росіяни реалізують дві мети.

 

«По-перше, послаблюють підтримку європейцями НАТО. Західноєвропейці швидко забувають, що американці врятували їх від комунізму та довели «імперію зла» до краху. Багато хто інстинктивно схиляється до пацифізму. Коли Путін «бряжчить зброєю», французи, німці, італійці та інші воліють, щоб американці забиралися зі своєю «ядерною парасолькою». По-друге, російський президент прагне налаштувати американців проти Північноатлантичного Альянсу», — повідомив він.

 

Лукас зауважив, що якщо Москва погрожує Сполученим Штатам через їхні спроби захистити Європу, американці замислюються, навіщо їм ризикувати. Вони й так утомилися від скнаристих союзників, які так мало витрачають і так багато скаржаться. Насправді в трансатлантичному альянсі важать не тільки шкурні інтереси, а й принципи. Американська зовнішня політика краще працює за наявності союзників, і європейці, попри всі вади, можуть дати немало. Однак чинну Адміністрацію такі аргументи, хоч і підкріплені історією, не вражають.

 

«У союзників зв’язані руки. Їм лишається сподіватися, що Адміністрація Дональда Трампа почне серйозні переговори з Росією та Китаєм щодо боєголовок, ракет, гарячих ліній і космічних озброєнь. Ядерне стримування забезпечує мир, але тільки за умови мінімізації шансів на випадковість і непорозуміння», — наголосив експерт.

 

Детальніше читайте в черговому номері журналу «Український тиждень»