В ООН прокоментували “план Сайдіка” щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі

31 Січня 2019, 15:30

У четвер, 31 серпня, координатор системи Організації Об'єднаних Націй – координатор з гуманітарних питань в Україні Оснат Лубрані заявила, що ООН не має відношення до плану спеціального представника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, але підтримує пропозиції, покликані добитися миру на Донбасі.

 

Вона заявила, що читала про план Сайдіка. "Організація Об'єднаних Націй підтримує ключову роль. Перш за все, ми підтримуємо Мінські угоди і переговори, які тривають, зусилля "нормандського формату", Тристоронньої контактної групи та ОБСЄ в Україні", – зауважила вона на прес-конференції.

 

"ООН не є частиною цих різних форматів, але ми, звичайно, підтримуємо переговори з метою мирного врегулювання конфлікту", – наголосила Лубрані.

 

"Існують різні пропозиції для досягнення миру, і ООН безпосередньо наразі не залучена до жодної з них", – сказала Лубрані.

 

Водночас, за її словами, всі люди, які страждають від конфлікту і з якими вона спілкувалась, сказали, що бажають миру.

 

"Ми всі бажаємо цього і, безумовно, ООН буде підтримувати будь-які такі зусилля", – запевнила Лубрані.

 

Нагадаємо, представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер 30 січня заявив, що спецпредставник глави ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартін Сайдик не пропонував відмовитися від Мінських домовленостей, а лише висловив деякі ідеї, щоб знайти шляхи для їхнього втілення.

 

Як повідомлялося, 30 січня Мартін Сайдік за підсумками переговорів у Мінську підкреслив свою відданість Мінським угодам. "Спираючись на свій більш ніж трирічний досвід роботи, хочу ще раз підкреслити мою повну прихильність мінським угодам та особисту переконаність у їх необхідності і безальтернативності для мирного вирішення конфлікту на сході України", – сказав він.

 

За його словами, загальне завдання координаторів робочих груп і всіх учасників мінського процесу – зробити все необхідне для їх повної імплементації.

 

28 січня Сайдік в інтерв’ю австрійській газеті Kleine Zeitung заявив про існування нового мирного плану врегулювання конфлікту на Донбасі, який повинен замінити Мінські домовленості.