Спецслужби РФ найняли інтернет-провокаторів для поширення паніки після введення воєнного стану

5 Грудня 2018, 16:30

Працівники Служби безпеки України викрили учасника мережі Інтернет-провокаторів, який за завданням РФ поширював у соцмережах фейкові повідомлення для поширення паніки серед населення України після введення воєнного стану. Про це у середу, 5 грудня, повідомляє прес-служба СБУ.

 

Оперативники спецслужби задокументували, що мешканець міста Кам’янське на Дніпропетровщині поширював у соцмережах інформацію із публічними закликами до зміни меж території та державного кордону України.

 

Громадяни РФ та мешканці тимчасово анексованої АР Крим ставили перед  завдання із поширення провокаційних матеріалів. «Вказівки» російських кураторів передбачали, зокрема, публікацію статей щодо «правомірності» дій Військово-морських сил РФ поблизу Керченської протоки та засудження дій українських моряків.

 

Куратори з РФ розсилали фейкову інформацію нібито від української влади із вказівками щодо «використання для військових потреб» автомобілів з іноземною реєстрацією, фейкові фотографії порожніх продуктових прилавків магазинів на території України, великих черг на автозаправних станціях, повісток з військових комісаріатів у межах загальнодержавної мобілізації. СБ України отримала інформацію про створення мережі таких Інтернет-провокаторів у нашій країні.

 

Наразі триває досудове слідство у межах кримінального провадження розпочатого за ст. 110 Кримінального кодексу України. Наразі тривають слідчі дії для встановлення осіб кураторів та учасників мережі Інтернет-провокаторів.

 

Нагадаємо, 4 грудня у соціальних мережах виявлено понад 40 фейкових сторінок, що поширювали панічні настрої серед жителів Чернігівщини. 

 

28 листопада Міністерство оборони попередило, що через введення в Україні воєнного стану Росія збільшила кількість фейків та вкидів у інформаційний простір. 

 

 27 листопада жителям Путивлівського району Сумської області почали надходити повідомлення з пропозицією прибути до найближчої військової частини.