У Держдепі США закликали ЄС відмовитися від “Північного потоку-2” після атаки РФ на Азові

5 Грудня 2018, 09:28

У Державному департаменті Сполучених Штатів Америки вважають, що для Європейського Союзу атака Росії поблизу Керченської протоки є достатньою причиною для відмови від проекту "Північний потік-2". Про це йдеться на сайті Держдепу.

 

Зазначається, що дана заява прозвучала під час брифінгу з нагоди Північноатлантичної ради.

 

 

"Керченський інцидент має стати нагадуванням для наших європейських союзників, чому "Північний потік-2" є настільки поганою ідеєю. Цей інцидент робить гострішим розуміння цього, я б сказав, що він є нагадуванням: чим більше у вас інфраструктурних проектів в обхід України, тим слабкіше стримування російської військової агресії" – зауважив представник Держдепу.

 

Зокрема, він відзначив, що у США є практичні, пов’язаної з енергетикою причини протистояти Nord Stream 2.

 

"Є також пов’язані з безпекою і Україною причини того, що ми не хочемо, щоб "Північний потік 2" йшов вперед" – наголосив він.

 

За його словами, Вашингтон постійно піднімає питання "Північного потоку-2" у розмовах з німецькою стороною, і вже є жеякі ознаки того, що після подій у Керченській протоці для них важче просто сказати, що це комерційний проект.

 

Раніше глава МЗС ФРН Гайко Маас заявив, що вихід Німеччини з проекту газопроводу "Північний потік-2" не призведе до зупинки російського проекту, однак зменшить спроможність Берліна наполягати на продовженні транзиту газу через Україну.

 

Крім того, Європарламент закликав зупинити будівництво "Північного потоку – 2".

 

Як повідомлялось, представник партії "Християнсько-демократичний союз"  Аннегрет Крамп-Карренбауер заявила, що було б "занадто радикально" повністю відмовитися від "Північного потоку-2", але Берлін міг би скоротити об’єми поставок газу.

 

Нагадаємо ,на засіданні найбільшої фракції німецького Бундестагу ХДС/ХСС, в якому взяла участь Меркель, було ухвалено документ, який визнає стратегію розвитку партнерства Німеччини та України. У документі підтверджується, що фракція вбачає у проекті "Північний потік-2" небезпеку.