У Польщі заявили, що Німеччина діє проти ЄС у питаннях щодо “Північного потоку-2”

30 Жовтня 2018, 12:36

Міністерство закордонних справ Польщі заявило, що в питаннях, які стосуються будівництва "Північного потоку-2", Німеччина діє проти проти позиції Європейського союзу. Про це повідомив глава польського МЗС Яцек Чапутович.

 

За його словами, Європейська комісія представляє певну проєвропейську позицію, вважаючи, що на "Північний потік-2" має поширюватися третя газова директива.

 

"Це зробить цей проект, який ми критикуємо, економічно невигідним. Німеччина блокує ухвалення цієї директиви, працюючи на свій інтерес… Так Німеччина діє проти позиції ЄС, якщо вважати, що Єврокомісія представляє цю позицію", – заявив Чапутович.

 

У п'ятницю, 2 листопада, у Варшаві пройдуть польсько-німецькі міжурядові консультації. У зв’язку з ними до Варшави прибуде канцлер Німеччини Ангела Меркель. Очікується, що однією з тем консультацій стануть розбіжності щодо будівництва газопроводу.

 

Крім того, Чапутович зазначив, що Варшава багато у чому погоджується з німецькою політикою.

 

"Йдеться, наприклад, про позицію щодо Росії, необхідність збереження санкцій проти Росії за агресію в Україні. Ми сподіваємося на добрі перемовини та тісну співпрацю між нашими державами у найближчому майбутньому", – додав він.

 

Як повідомлялося, 27 березня компанія "Північний потік-2" (Nord Stream-2 AG) отримала дозвіл на будівництво та експлуатацію газопроводу в німецькій вільній економічній зоні.

 

Канцлер Німеччини Ангела Меркель переконана, що будівництво газопроводу "Північного потоку-2" не поставить ФРН у велику залежність від поставок російського газу. Про це вона заявила в п'ятницю, 24 серпня, на зустрічі зі студентами Тбіліського державного університету імені Джавахішвілі.