ЗМІ опублікували заповіт політв’язня Сенцова

26 Жовтня 2018, 15:46

Незаконно засуджений український режисер Олег Сенцов попросив опублікувати свій творчий заповіт, у якому заповів екранізацію своїх робіт режисеру Євгенії Врадій. Про це йдеться в листі політв'язня, який його сестра Наталія Каплан передала "Громадському телебаченню".

 

Водночас у листі від 7 вересня 2018 року Сенцов призначив спадкоємцями своїх дітей – Аліну та Владислава.

 

 

Повний текст листа українського режисера:

 

"Я, Сенцов Олег Геннадійович, перебуваючи при здоровому розумі й твердій пам'яті заповідаю в разі моєї смерті екранізацію фільмів за моїми сценаріями, а саме "Носорог", "Кай", а також написані мною в неволі "Блистательный мир", "Вороны" та "Кристи" моїй соратниці й другому режисерові Євгенії Врадій у якості режисера-постановника. У разі її відмови, вона має право обрати, кому передоручити ці екранізації, а також обрати компанію виробника цих фільмів.

 

Правонаступниками, спадкоємцями і одержувачами моїх гонорарів після моєї смерті, я призначаю моїх дітей: Сенцову Аліну і Сенцова Владислава. Заповіт складено в ІК-8 м Лабитнангі в присутності і завірено моїм адвокатом Дінзе Дмитром. 07.09.18".

 

Як повідомлялося 10 вересня, незаконно засуджений український режисер Олег Сенцов, який голодує вже 120 днів, написав заповіт на свою творчість. сестра політв'язня Наталя Каплан повідомила, що Сенцов склав заповіт на ім'я своєї подруги з Криму, політв'язень хоче, щоб у разі його смерті, їй передали роботу над його незакінченими фільмами і сценаріями. 

 

Нагадаємо, Суд РФ засудив Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у тероризмі 25 серпня 2015 року. Росія відмовила Україні у передачі полів'язня, оскільки розглядає кримчанина як громадянина РФ (російське громадянство було нав'язане йому після незаконної анексії Криму).

 

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування. 5 жовтня Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила, що в РФ незаконно засуджений український режисер Олег Сенцов припинив голодування. Згодом адвокат українця Дмітрій Дінзе показав лист політв'язня, у якому Сенцов зазначив, що припинить голодування 6 жовтня, і попросив пробачення у тих, "кого підвів".