Європейський парламент хоче призначити спецпредставника ЄС щодо Криму і Донбасу

24 Жовтня 2018, 17:23

У Європейському парламенті  заявили про необхідність призначення спеціального представника ЄС з питань Криму і Донбасу. Про це йдеться в проекті резолюції щодо ситуації в Азовському морі.

 

"Європарламент закликає високого представника ЄС – віце-президента Єврокомісії ретельно відслідковувати розвиток безпекової ситуації в Азовському морі, беручи до уваги зростання можливості потенційного конфлікту в Європі, що матиме великі безпекові наслідки, які напряму торкнуться ЄС і країн-членів. У цьому зв'язку ЄП вважає, що найбільш ефективним буде призначення спеціального посланника ЄС щодо Криму та регіону Донбасу, який також буде відповідальним за Азовське море", – йдеться у резолюції.

 

Також парламентарії  закликали високого представника ЄС із закордонних справ та політики безпеки виступити з пропозиціями, щоб мандат Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні також включав спостереження за загостренням ситуації в Азовському морі.

 

Європарламент проголосує за відповідну резолюцію у четвер, 25 жовтня.

 

Як повідомлялося, у вівторок, 23 жовтня, у Європарламенті відбулися дебати щодо ситуації в Азовському морі.  Під час дебатів парламентарі критикували Росію за порушення міжнародного права та заохочували Україну шукати справедливості в міжнародних судах.

 

Нагадаємо, Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні заявила, що ЄС засуджує будівництво Росією Керченського мосту, а також блокування судноплавства і мілітаризацію у Азовському морі.