Європарламент готує резолюцію про незаконні дії Росії в Азовському морі

23 Жовтня 2018, 14:49

У Європарламенті планують ухвалити резолюцію про порушення Росією міжнародного права в Азовському морі. Про це у вівторок, 23 жовтня, повідомляє Укрінформ. 

 

Як повідомляється, депутати Європейського парламенту на пленарному засіданні 23 жовтня будуть обговорювати ситуацію в Азовському морі.

 

У порядку денному зазначено, що верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні зробить заяву щодо ситуації в Азовському морі. Дебати почнуться близько 18:00 за київським часом.

 

У проекті резолюції, яка ще не оприлюднена, європарламентарї планують засудити дії Росії в Азовському морі, яка на порушення міжнародного морського права блокує там судноплавство.

 

ЄП також планує засудити будівництво Росією Керченського мосту та закликати Захід і Євросоюз рішуче діяти у відповідь на таку поведінку РФ, що може призвести до ескалації конфлікту в Європі.

 

Окремо депутати наголосять на підтримці економічних інтересів України у Чорному та Азовському морях.

 

Як повідомлялося,  з початку загострення ситуації з курсуванням українських торговельних суден до портів Азовського моря російські спецслужби безпідставно затримали  понад 148 кораблів.

 

Раніше, 21 травня РФ ультимативно закрила дві тисячі квадратних кілометрів Азовського моря для українських суден, пояснюючи це нібито проведенням бойових стрільб.

 

Нагадаємо, 17 липня Президент України Петро Порошенко доручив керівництву Збройних Сил України вжити заходів у зв'язку з незаконними зупинками і оглядами українських та іноземних суден, що йдуть в порти Азовського моря. 

 

Також резидент України Петро Порошенко у ході виступу перед початком багатонаціональних міжнародних навчань "Сі Бриз-2018" заявив, що не виключає, що Російска Федерація може здійснити військові атаки на Маріуполь.