Волкер заявив, що США підтримують прагнення українців до власної єдиної помісної церкви

12 Жовтня 2018, 08:26

Сполучені Штати Америки підтримують прагнення українців до визнання своєї власної єдиної помісної церкви. Про це під час телефонного брифінгу у Брюсселі заявив спецпредставник Державного департаменту США у справах України Курт Волкер.

 

Зокрема, його запитали про попередження від представників Російської православної церкви, що незалежність Української православної церкви від російської призведе до насильства в Україні.

 

"Це трагедія, що ви маєте релігійних лідерів, які говорять про звернення до насильства. Це буде жахливий випадок, і ми, безумовно, не хочемо бачити це", – заявив Волкер.

 

Також він сказав, що рішення Вселенського патріарха Варфоломія про можливість надання українській православній церкві Томосу є релігійним рішенням.

 

"З американської точки зору, єдине, що ми можемо сказати, що ми віримо у принцип релігійної свободи. Наша країна засновується на цьому, і тому ми підтримуємо прагнення будь-яких людей сповідувати їхню релігію так, як вони бажають, і мати свободу, і визнання, і робити це мирно", – заявив спецпредставник.

 

"Я сподіваюся, що не буде протестів і насильницьких дій, організованих в результаті цього рішення. Я думаю, це буде трагедією побачити це", – наголосив Волкер.

 

Як повідомлялося, 11 жовтня Синод Вселенського Патріархату підтримав продовження надання автокефалії України.

 

Патріарх Філарет повідомив, що найближчим часом скличе Об'єднавчий Собор, за результатами якого Вселенський Патріарх прийме рішення про надання Томосу про автокефалію.

 

Водночас речник УПЦ Київського патріархату Євстратій Зоря заявив, що наприкінці листопада відбудеться наступне засідання синоду Константинопольського патріархату, і на ньому Україна може отримати Томос у разі виконання "домашньої роботи".

 

11 жовтня Синод Вселенського патріархату зняв анафему з патріарха Української православної церкви Київського патріархату Філарета та предстоятеля Української православної автокефальної церкви Макарія, а також – визнав незаконною анексію Київської Митрополії Російською Церквою в 1686 році.

 

Нагадаємо, 9 жовтня у Стамбулі розпочалося засідання Синоду Константинопольського патріархату.