Єгор Фірсов: Під землею Донбасу утворилося близько 1 млрд кубометрів пустот

13 Вересня 2018, 12:49

Під землею Донбасу існує великий світ, прихований від очей його мешканців. За 150 років інтенсивного видобутку вугілля в регіоні утворилося близько 1 млрд кубометрів пустот, переважна частина яких із часом заповнюється ґрунтовою водою. Даний процес таїть у собі велику небезпеку. Про це у своєму матеріалі для Тижня пише політик Єгор Фірсов.

 

«Усім відомі наслідки — забруднення питної води радіацією та солями важких металів, а також просідання ґрунту. І те, що ці питання справді гостро стоять сьогодні на Донбасі, підтверджують заяви ОБСЄ та Держдепу США. Схоже, разом із воєнною проблемою регіон дістав і не менш масштабну та серйозну екологічну проблему, масштаби якої досі незрозумілі», — зауважив він.

 

Фірсов констатував, що якщо до війни закриття та консервація старих виробок ще контролювалися профільними організаціями, то після 2014-го процеси під землею протікають некеровано й безконтрольно. Що конкретно нині відбувається з раніше закритими та знищеними шахтами, до кінця незрозуміло. Єдиним джерелом інформації про ситуацію на території ОРДіЛО є ОБСЄ.

 

За його словами, зважаючи на звіти наглядачів, ситуація близька до катастрофічної. Особливе занепокоєння наглядачів та експертів викликає шахта «Юнком», що в містечку Юнокомунарівськ. Про цей об’єкт написано вже багато. У 1979 році на «Юнкомі» проводилися ядерні випробування, і тому він загрожує радіоактивним забрудненням довкілля. До 2018-го виробки «Юнкому» були на сухій консервації, але на сьогодні бойовики припинили відкачування води.

 

Детальніше читайте в черговому номері журналу «Український тиждень»