США готові надати допомогу Україні через агресію РФ у Азовському морі

12 Вересня 2018, 13:59

Росія збільшила морську присутність у Азовському морі в агресивний спосіб, тому Сполучені Штати Америки готовий надавати допомогу Україні для зміцнення її оборонних можливостей. Про це заявив спецпредставник Держдепартаменту США щодо України Курт Волкер у інтерв'ю Deutsche Welle.

 

За його словами, ситуація в Азовському морі викликає серйозне занепокоєння.

 

Ви згадали Азовське море, і ситуація там справді викликає серйозне занепокоєння: Росія значно збільшила морську присутність там, і робить це в набагато більш агресивний спосіб, ніж раніше. Тобто це додатковий привід для занепокоєння. Але є розуміння того, що ми готові продовжувати допомагати Україні посилювати її можливості захисту", – зауважив він.

 

"Слід почати із принципового рішення, ухваленого торік, щодо зняття заборони на продаж озброєнь України, яка існувала за часів адміністрації президента Обами. Адміністрація Трампа скасувала цю заборону. Це дозволило поставити протитанкові комплекси, антиснайперські комплекси, які дуже допомагають Україні у самозахисті. Особливо протитанкові озброєння – для стримування будь-якої нової російської агресії. Конгрес США зараз схвалив новий пакет фінансування підтримки оборонних можливостей України. ", – додав Волкер.

 

Раніше Генштаб посилив угруповання Збройних сил на азовському напрямку, у тому числі сухопутних військ, у відповідь на агресивні дії Росії в Азовському морі. 

 

Крім того, РНБО затвердила комплекс заходів, спрямованих на захист національних інтересів в акваторіях Азовського і Чорного морів. 

 

Нагадаємо, 28 серпня стало відомо, що президент України Петро Порошенко планує зібрати засідання Ради нацбезпеки та оборони, щоб обговорити питання блокування Росією кораблів в Азовському морі.

 

28 серпня речник Міністерства оборони України полковник Дмитро Гуцуляк заявив, що окупанти активізували підготовку підрозділів, дислокованих вздовж узбережжя Азовського моря.

 

Як повідомлялося, речник Держприкордонслужби України Олег Слободян заявив, що огляд Росією суден в Азовському морі є політичним та економічним тиском на Україну.

 

17 липня президент України Петро Порошенко доручив керівництву Збройних Сил України вжити заходів у зв'язку з незаконними зупинками і оглядами українських та іноземних суден, що йдуть в порти Азовського моря.