Генсек НАТО заявив, що в Македонії немає шансів на членство в Альянсі без зміни назви

7 Вересня 2018, 15:10

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив, якщо Македонія не змінить назву на Північну Македонію, то в неї немає шансів на членство в Північноатлантичному альянсі. Про це він заявив у четвер, 6 вересня, під час візиту до Скоп'є.

 

"Це унікальна можливість приєднатися до міжнародної спільноти, стати членом НАТО, членом ЄС, але для цього треба погодитись із угодою щодо назви", – наголосив Столтенбер.

 

Генсек НАТО наголосив, що для Македонії не буде шляху до членства без імплементації угоди з Грецією. Він закликав македонців проголосувати за зміну назви країни на майбутньому референдумі, який відбудеться 30 вересня. Націоналісти та президент країни Гьорге Іванов виступають проти компромісу з Афінами. У Греції націоналістичні кола також висловлювалися проти угоди з македонцями.

 

Як зазначається, про важливість македонського питання для НАТО і ЄС свідчить і те, що до Скоп'є для підтримки прем’єра Зорана Заєва, який виступає за історичну угоду з Афінами, цього тижня прибувають також канцлерка Німеччини Ангела Меркель та канцлер Австрії Себастіан Курц.

 

Нагадаємо, 26 червня міністри закордонних справ країн Євросоюзу  відклали переговори про вступ з Албанією і Колишньою Югославською республікою Македонія до літа 2019 року. 

 

26 червня стало відомо, що президент Македонії Джорге Іванов відмовився підписати закон, що затверджує угоду про зміну назви колишньої югославської республіки Республіку Північна Македонія, заявивши, що він порушує конституцію.

 

20 червня парламент Македонії ратифікував угоду з Грецією про перейменування колишньої югославської республіки на Республіку Північна Македонія. 

 

17 червня Греція і Македонія підписали угоду про зміну назви колишньої югославської республіки на Республіку Північна Македонія.

 

Згодом, 18 червня, у столиці Македонії Скоп'є сотні демонстрантів вийшли на акцію протесту після підписання угоди про зміну назви колишньої югославської республіки. Того самого дня уряд Македонії прийняв законопроект щодо перейменування країни.