У Швеції закликали Єврокомісію заблокувати будівництво “Північного потоку-2”

6 Вересня 2018, 14:31

У Швеції більшість парламентарів виступили проти будівництва російського проекту газопроводу "Північний потік-2". Про це повідомляє радіостанція Sveriges Radio.

 

Як зазначається, шведські політики вважають, що ЄС повинен втрутитися у проект газопроводу, частина якого має пройти через територіальні води Швеції.

 

Зокрема, колишній міністр оборони, уповноважений Помірної коаліційної партії з питань ЄС Карін Енстрем повідомила, що газопровід негативно вплине на екологію і безпеку.

 

"Ми активно виступаємо за те, щоб усіма можливими способами зупинити цей проект", – наголосила вона.

 

Водночас євродепутат від шведської Християнсько-демократичної партії Ларс Адактуссон заявив, що Росія не дотримується міжнародного права, будуючи "Північний потік-2".

 

"Ми бачили, що відбулося в Грузії, бачили, що відбулося на Україні та в Криму. Тому важливо знайти інші способи забезпечення енергією", – підкреслив депутат Європарламенту.

 

Своєю чергою, голова Ради в справах ЄС в Риксдазі Юнас Ерікссон, який представляє Партію зелених, нагадав, що раніше Стокгольм вже стикався з труднощами в застосуванні міжнародного права проти будівництва "Північного потоку-2". Тому він вважає правильним рішення Єврокомісії змінити законодавство, що згодом допоможе заблокувати цей проект.

 

Як повідомлялося, 28 серпня радник з питань європейської енергетичної безпеки Державного департаменту Сполучених Штатів Америки Бенджамін Шмітт заявив, що газопровід "Північний потік-2" – це загроза для безпеки в Європі. 

 

Раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що будівництво  "Північного потоку-2" не поставить ФРН у велику залежність від поставок російського газу.
 

Додамо, що 27 березня компанія "Північний потік-2" (Nord Stream-2 AG) отримала дозвіл на будівництво та експлуатацію газопроводу в німецькій вільній економічній зоні. Згодом, 5 квітня уряд Фінляндії також видав дозвіл на будівництво газопроводу "Північний потік-2" у своїй винятковій економічній зоні. 7 червня уряд Швеції дозволив будівництво російського проекту газопроводу "Північний потік-2" у своїй винятковій економічній зоні.