Клімкін повідомив про способи протидії російській агресії в Азовському морі

4 Вересня 2018, 09:39

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що для протидії агресії РФ з боку моря, Київ повинен збільшити військову присутність в Азовському морі. Про це він у понеділок, 3 вересня, заявив в ефірі одного з телеканалів.  

 

Міністр наголосив, що Україна має виграти судовий позов про порушення Росією морського права.

 

"Я відчуваю занепокоєння (щодо ситуації з російською агресією в Азовському морі – Ред.) більш ніж поділяю. Але прогноз не поділяю. По-перше, ми передбачали цей розвиток, і передбачали його не вчора. Ми прекрасно розуміли, що Росія почне контрольовану ескалацію. Наші дії не мають бути сконцентровані тільки на політику або тільки на безпеку. Спрацює тільки поєднання всього. По-перше, це наша військова присутність на узбережжі, протидесантні дії. Подальша присутність в Азовському морі – ми маємо її розвивати. Без цього не переможемо", – повідомив Клімкін.

 

За його словами, Україна зможе протидіяти агресії РФ в Азовському морі завдяки підтримці міжнародних партнерів та юридичній боротьбі у судах.

 

"Зараз у нас є арбітражний позов рамках Конвенції (ООН – Ред.) з морського права, і тому ми маємо його виграти, там буде все дуже чітко. Стосовно і Росії – юридичне визначення, а головне, що Росія має нам потім відшкодувати. Я вважаю, що тільки поєднання всього цього має спрацювати", – підкреслив глава зовнішньополітичного відомства.

 

Читайте також: "Повзуча агресія". Як Україна протистоїть РФ в Азовському морі

 

Нагадаємо, 28 серпня стало відомо, що президент України Петро Порошенко планує зібрати засідання Ради нацбезпеки та оборони, щоб обговорити питання блокування Росією кораблів в Азовському морі.

 

28 серпня речник Міністерства оборони України полковник Дмитро Гуцуляк заявив, що окупанти активізували підготовку підрозділів, дислокованих вздовж узбережжя Азовського моря.

 

Раніше речник Держприкордонслужби України Олег Слободян заявив, що огляд Росією суден в Азовському морі є політичним та економічним тиском на Україну.

 

17 липня президент України Петро Порошенко доручив керівництву Збройних Сил України вжити заходів у зв'язку з незаконними зупинками і оглядами українських та іноземних суден, що йдуть в порти Азовського моря.