Меркель виступила проти зміни кордонів на Балканах

14 Серпня 2018, 11:28

Канцлер Німеччини Ангела Меркель відхилила будь-які зміни кордонів на Балканах, після того, як лідери Сербії і Косово запропонували змінити поточні кордони. Про це повідомляє американське видання Politico.

 

Зазначається, що заяви Меркель були явно спрямовані на припинення розмов про можливий поділ Косово – перспективу, яка, як багато хто побоюється, викличе насильство на нестабільних Балканах на тлі вимог інших країн про прикордонні зміни.

 

"Територіальна цілісність держав західних Балкан встановлена і недоторканна", – зауважила німецька очільниця на початку прес-конференції в Берліні з прем'єр-міністром Боснії і Герцеговини Денісом Звіздічем.

 

"Це потрібно повторювати знову і знову, тому що знову і знову робляться спроби поговорити про кордони, а ми не можемо цього робити", – наголосила вона.

 

Зокрема, президент Сербії Александар Вучич минулого місяця висунув ідею розділу Косово, яке проголосило незалежність від Сербії в 2008 році. Найбільш часто обговорюваний сценарій передбачає визнання Півночі Косово частиною Сербії. Ще одна часто обговорювана можливість полягає у тому, що  в основному албанська етнічна частина Південної Сербії може приєднатися до Косова.

 

Наголошується, що більшість з 1,8 мільйона мешканців Косова є етнічними албанцями, однак на території проживають і інші етнічні групи, включаючи сербів.

 

Так, минулого тижня президент Косово Хашим Тачі заявив, що він проти етнічного роз'єднання, але виступає за "коригування кордону". 

 

Раніше Північноатлантичний альянс після вбивства провідного сербського політика Олівера Івановича закликав повернутися Сербію й Косово до переговорів за посередництва ЄС.

 

Нагадаємо, лідера косовських сербів Олівера Івановича застрелили в північному місті Косовська Мітровиця 16 січня.

 

Іванович – колишній чиновник сербського уряду та голова політичної партії косовських сербів "Свобода, демократія, справедливість". Він перебував під слідством за ймовірні військові злочини щодо замовлення вбивства етнічних албанців у Косовській Мітровиці в 1999 році.

 

Додамо, що майже 10 років тому Косово відділилося від Сербії. Відтоді його незалежність визнали 110 країн світу, Україна незалежність Косова не визнала.