Іспанія скасувала міжнародний ордер на арешт екс-глави Каталонії Пучдемона

19 Липня 2018, 20:51

Суддя Верховного суду Іспанії Пабло Лларена скасував міжнародний ордер на арешт колишнього глави Каталонії Карлеса Пучдемона. Про це передає каталонське видання VilaWeb.

 

Водночас суддя вирішив відкликати європейські ордери для всіх інших колишніх членів каталонського уряду у вигнанні. Лларена заявив, що підтримує тільки ордер на утримання під вартою на території Іспанії.

 

Як повідомлялося, 12 липня в Німеччині Вищий земельний суд федеральної землі Шлезвіг-Гольштейн дозволив видати Іспанії колишнього голову Каталонії Карлеса Пучдемона. Як зазначається, екстрадиція Пучдемона може відбутися в справі про неправомірну розтрату державних коштів. Водночас судді відхилили "як неприйнятну" можливість видачі Пучдемона за звинуваченням у підбурюванні до заколоту.

 

Нагадаємо,  6 квітня Карлес Пучдемон вийшов під заставу з в’язниці в Німеччині.  Після виходу з в’язниці екс-голова уряду Каталонії знову закликав іспанську владу звільнити всіх затриманих у зв’язку з референдумом про незалежність Каталонії.

 

Напередодні суд погодився відпустити його під заставу на час розгляду запиту Іспанії про його екстрадицію. Водночас суд постанови, що екс-лідер іспанського регіону не може бути екстрадований за основним звинуваченням – в організації заколоту.

 

Як повідомлялось, прокуратура німецької федеральної землі Шлезвіг-Гольштейн у вівторок, 3 квітня, заявила, що попросила суд підтримати запит Іспанії щодо екстрадиції колишнього глави уряду Каталонії Карлеса Пучдемона. 

 

5 березня на кордоні з Данією поліція Німеччини затримала колишнього главу уряду Каталонії Карлеса Пучдемона.

 

За злочини, які інкримінують Пучдемону в Іспанії, німецький кримінальний кодекс передбачає термін від 10 років позбавлення волі до пожиттєвого ув'язнення.