У Києві почалась акція до дня народження Сенцова

13 Липня 2018, 19:22

У п'ятницю, 13 липня, у день народження незаконно ув'язненого в Росії українського режисера Олега Сенцова в Києві на Майдані Незалежності стартувала глобальна акція #FreeSentsov. Про це повідомляє кореспондент Тижня.

 

Підтримати українського режисера прийшли понад 100 людей. Активісти тримають у руках плакати з написами "Free Sentsov" та "Russia, free Sentsov and Kolchenko". У акції також взяли участь колишні політв'язні російської влади Ільмі Умеров та Ахтем Чийгоз.

 

 

 

 

Учасники наголошують, що закликають усіх небайдужих згадати не лише  Сенцова, але й інших політв'язнів, незаконно утримуваних російською владою.

 

Станом на 20:00 на акцію прийшли близько 200 осіб. Учасники прямують до посольств Франції та Німеччини. 

 

 

До акції також приєдналась сестра режисера Наталія Каплан. Вона повідомила, що Сенцов вдячний усім, хто виступає на його підтримку:

 

"Дякую вам, що не вірите у фейки про смерть Олега. Він живий, все у нього буде добре. Він дякував учасникам акції, він про них знає", – наголосила Каплан.

 

За словами організаторів, головна мета акції  – привернути увагу світових лідерів, зокрема канцлера Німеччини Ангели Меркель та президента Франції Еммануеля Макрона, щоб ті особисто вимагали від влади РФ відпустити кінорежисера.

 

Нагадаємо, раніше активісти анонсували глобальну акцію до дня народження незаконно ув’язненого в Росії українського режисера Олега Сенцова, який голодує на знак протесту в російській колонії. 

 

5 липня український політв’язень Олег Сенцов, утримуваний у російській колонії в Лабитнангі, вперше після вироку зустрівся зі своєю двоюрідною сестрою Наталією Каплан. 

 

4 липня, біля посольства Німеччини у Києві почалися акції на підтримку українського політв'язня Олега Сенцова, який голодує у російській в'язниці. 

 

Активісти впродовж кількох днів приходили під посольство з плакатами на підтримку Сенцова. Раніше активісти передали у посольства Німеччини та Франції листи з вимогою до Ангели Меркель та Еммануеля Макрона особисто звернутися до президента РФ Владіміра Путіна з проханням про звільнення політв'язня

 

Як повідомлялося, 25 серпня 2015 року суд РФ засудив Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у тероризмі.  14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування, вимагаючи відпустити всіх українців, утримуваних у Росії та окупованому Криму. Відтоді в Україні та світі проходять постійні акції на підтримку режисера та інших українських політв'язнів.