Європарламент схвалив програму оборонного розвитку з бюджетом 500 млн євро

3 Липня 2018, 17:30

Європейський парламент проголосував за створення програми, спрямованої на розвиток інновацій у європейській оборонній промисловості.

 

За відповідне рішення євродепутати проголосували у вівторок, 3 липня.

 

Так, Європейська програма оборонного промислового розвитку (EDIDP) з бюджетом у 500 мільйонів євро на 2019-2020 роки допоможе розвитку нових та модернізованих продуктів та технологій.

 

Зокрема, метою програми є стимулювання інновацій в оборонній галузі та збільшити ефективність бюджетних витрат.

 

Наголошується, що ЄС співфінансує проекти, які реалізуються принаймні трьома підприємствами щонайменше у трьох державах-членах.

 

Крім того, EDIDP фінансуватиме етап розвитку (між дослідженнями і виробництвом) нових і модернізованих оборонних продуктів і технологій в ЄС у таких областях, як дистанційно керовані системи, супутниковий зв'язок, автономний доступ в космос і постійне спостереження Землі, енергетична стійкість, кібер- і морська безпека, спільні доменні системи та інші.

 

EDIDP є ключовим елементом Європейського фонду оборони, започаткованого в червні 2017 року.

 

Водночас рішення про запуск програми ще повинна схвалити Рада ЄС.

 

Очікується, що перші проекти будуть профінансовані у 2019 році.

 

 

Нагадаємо, 25 червня за ініціативою Литви країни Європейського Союзу підписали протокол про наміри створювати сили швидкого кібернетичного реагування.  Зазначається, що документ підписали в Люксембурзі міністри оборони Литви, Естонії, Хорватії, Нідерландів та Румунії.