У прокуратурі повідомили, скільки порушили проваджень через переслідування журналістів у Криму

6 Червня 2018, 21:54

Прокуратура АР Крим здійснює процесуальне керівництво в 23 кримінальних провадженнях, розпочатих за фактами незаконного затримання, позбавлення волі журналістів, порушення недоторканості їх житла, перешкоджання журналістській діяльності на території окупованого Криму. Про це в середу, 6 червня, повідомила прес-служба прокуратури.

 

"Прокуратура Автономної Республіки Крим реагує на усі факти порушень прав журналістів представниками окупаційної влади на тимчасово окупованій території півострова Крим", – йдеться в повідомленні.

 

Як зазначається, правоохоронці ретельно перевіряють кожен факт у ході досудового розслідування.

 

"Завдяки послідовній роботі, є результати у кримінальних провадженнях щодо вчинення злочинів відносно Анни Андрієвської, Наталії Кокоріної, Романа Спиридонова, Османа Пашаєва та інших", – наголошується в повідомленні.

 

У прокуратурі заявили, що  вісьмом особам повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. ст. 146 (незаконне позбавлення волі), 162 (порушення недоторканості житла) Кримінального кодексу України. Наразі зазначених осіб оголошено у розшук.

 

"Підозрюваними найчастіше є так звані "слідчі та оперативні працівники" "Управління ФСБ РФ по Республіці Крим та м. Севастополю" та представники незаконно створеного озброєного формування "самооборона Крим", – наголосили правоохоронці.

 

Як повідомлялося, 22 вересня так званий Залізничний районний суд Сімферополя засудив кримського журналіста Миколу Семену до двох з половиною років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною займатися публічною діяльністю. Прокуратура просила для журналіста Семени три роки позбавлення волі умовно. Однак 18 грудня в окупованому Криму підконтрольний Москві Верховний суд ухвалив рішення частково пом'якшив вирок кримському журналісту Миколі Семені. Так, суд пом'якшив вирок Семені в частині додаткового покарання. Йдеться про заборону займатися публічною діяльністю на два роки, а не три, як було раніше.

 

У грудні слідчий в анексованому Криму висунув Семені звинувачення в остаточній редакції в кримінальному злочині, передбаченому частиною 2 статті 280.1. Кримінального кодексу Росії «публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації». Кримінальна справа складалася з шести томів. На допиті ФСБ Микола Семена заявив, що у своїх матеріалах реалізовував право на «вільне висловлення думки».