США готують санкції проти компаній, які беруть участь в будівництві “Північного потоку-2” – ЗМІ

3 Червня 2018, 12:43

Адміністрація президента США Трампа готується до запровадження санкцій проти енергетичних компаній європейських країн, які беруть участь в будівництві газопроводу "Північний потік-2". Про це повідомляє Foreign Policy.

 

Варто зазначити, що санкції можуть посилити напруженість у стосунках між США та Німеччиною, де офіційні особи сильно незадоволені діями президента Дональда Трампа щодо торгівлі, рішенням відмовитися від ядерної угоди з Іраном тощо.

 

За інформацією видання, адміністрація США виступала проти газопроводу з моменту, коли він був вперше був оголошений у 2015 році, а в 2017 Конгрес прийняв законопроект, який передбачає санкції за участь у проекті.

 

Державний департамент США поки не коментує це питання, але зазначає, що компанії, які працюють над проектом, мають зважати на ризики.

 

"Ми чітко дали зрозуміти, що компанії, які працюють у російському секторі енергетичних експортних трубопроводів, беруть участь бізнес-сфері, яка несе ризик санкцій", – сказала прес-секретар Держдепартаменту.

 

Нагадаємо, 22 травня президент Петро Порошенко детально обговорив із президентом Естонії Керсті Кальюлайд питання будівництва російського проекту "Північний потік-2". 

 

Як повідомлялося, 17 травня представник Державного департаменту США Сандра Удкірк заявила, що Сполучені Штати Америки  хочуть запобігти побудові газопроводу "Північний потік-2" і не виключають санкцій проти нього.  Зокрема, вона не виключила, що Вашингтон введе санкції проти "Північного потоку-2" і відзначила, що умови для цього були створені минулого року.

 

Додамо, що 27 березня компанія "Північний потік-2" (Nord Stream-2 AG) отримала дозвіл на будівництво та експлуатацію газопроводу в німецькій вільній економічній зоні. Згодом, 5 квітня уряд Фінляндії також видав дозвіл на будівництво газопроводу "Північний потік-2" у своїй винятковій економічній зоні.