У МЗС не виключають можливості обміну Сенцова на керівника “РИА Новости Украина”

21 Травня 2018, 20:48

Міністерство закордонних справ повідомило, що не виключає можливості обміну незаконно засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова на керівника пропагандистського порталу РФ "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського. Про це в понеділок, 21 травня, під час брифінгу щодо оголошення голодування Сенцовим заявила речник МЗС Мар'яна Беца.

 

За її словами, зовнішньополітичне відомство розглядає всі можливі варіанти для визволення із російської в’язниці Сенцова.

 

Так, на запитання журналіста про те, чи є можливим сценарій обміну Сенцова на Вишинського, Беца відповіла: "все можливо".

 

"Все можливо. Я не можу розкривати всіх деталей, бо якби ми оголошували все наперед, то, повірте, і Ахтем Чийгоз, і Ільмі Умеров, мабуть, ще не були би звільнені. Можу сказати одне, що переговорний процес не зупиняється", – наголосила вона.

 

Як повідомлялося, речник Міністерства закордонних справ України Мар’яна Беца повідомила, що Російська Федерація відмовилася допустити українського консула до незаконно засудженого режисера Олега Сенцова, після оголошеного ним голодування. Вона додала, що лише за останній рік подібних звернень щодо Сенцова від МЗС було близько 20, однак відповіді на них були негативні.

 

14 травня в Росії незаконно ув'язнений український режисер Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування. 

 

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року суд РФ засудив Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у тероризмі. Росія відмовила Україні у передачі політв'язня  Сенцова, оскільки розглядає кримчанина як громадянина РФ (російське громадянство було нав'язане йому після незаконної анексії Криму).

 

Додамо, 15 травня Служба безпеки України прийшла з обшуками до київського офісу російського агентство міжнародної інформації  "РИА Новости Украина". Зокрема, працівники спецслужби спільно з Прокуратурою Криму розкрили діяльність мережі медіаструктур, підконтрольних РФ. Так, правоохоронці встановили, що вони використовувались країною-агресором у рамках гібридної інформаційної війни проти України.

 

Згодом стало відомо, що у Києві Служба безпеки України затримала працівника "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського. Йому оголошено про підозру у держзраді. 

 

 17 травня Херсонський міський суд обрав запобіжний захід у вигляді арешту для керівника пропагандистського агентства РФ "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського, його взяли під варту на 60 днів без можливості внесення застави.