Канада відреагувала на рішення Трампа вийти з ядерної угоди з Іраном

9 Травня 2018, 17:27

Канада висловила розчарування через рішенням президента США Дональда Трампа вийти із Спільного всеосяжного плану дій щодо іранської ядерної програми (JCPOA). Про це заявила міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд.

 

"Канада шкодує, що США вирішили вийти із JCPOA, особливо зважаючи на те, що згідно з даними МАГАТЕ, Іран продовжує виконувати свої зобов'язання відповідно до цієї угоди", – наголосила вона.

 

За словами глави канадського МЗС, JCPOA не був ідеальним, але "допоміг подолати справжню загрозу міжнародному миру і безпеці".

 

"Канада підтримує заснований на правилах міжнародний порядок та вірить, що JCPOA є необхідним для недопущення набуття Іраном ядерного статусу та забезпечення більшої регіональної та глобальної безпеки", – додала Фріланд.

 

За її словами, Канада продовжує засуджувати розвиток Іраном балістичної програми та його ракетні пуски, які дестабілізують регіон.

 

"Канада підтримує санкції проти іранської балістичної програми. Ми також продовжуємо виступати проти підтримки Іраном терористичних організацій, його погроз Ізраїлю та допомоги режиму Асада у Сирії", – наголосила дипломат.

 

Крім того, вона заявила, що Канада "й надалі тісно працюватиме із союзниками та партнерами над притягненням Ірану до відповідальності".

 

Нагадаємо, 8 травня президент Дональд Трамп повідомив, що США вийдуть із ядерної угоди з Іраном, а також відновлять усі санкцій, які було знято у рамках угоди, і запровадять додаткові економічні обмеження.

 

У свою чергу влада Ірану прокоментувала рішення президента США Дональда Трампа щодо виходу з ядерної угоди, назвавши його "незаконним".  Крім того, 9 травня в Ірані депутати парламенту спалили паперовий прапор Сполучених Штатів Америки  з криками "Смерть Америці" після рішення президента Дональда Трампа вийти з ядерної угоди з Тегераном.

 

Як повідомлялось, генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що глибоко розчарований рішенням президента Сполучених Штаів Америки Дональда Трампа вийти зі Спільного всеосяжного плану дій з щодо іранської ядерної програми і повернутися до режиму санкцій щодо Тегерана.

 

Раніше Німеччина, Франція та Велика Британія заявили, що не підтримують рішення президента США Дональда Трампа про вихід з ядерної угоди з Іраном.