“Північний потік-2”. Меркель заявила, що необхідно зберегти транзит газу через Україну

10 Квітня 2018, 15:20

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що будівництво газопроводу "Північний потік-2" неможливе без ясності щодо транзитної ролі України. Про це вона сказала на спільній прес-конференції з президентом України Петром Порошенком, передає The New York Times.

 

"Я ясно дала зрозуміти, що проект "Північний потік-2" неможливий без ясності щодо транзитної ролі України…Таким чином, це не просто економічна проблема, тут є і політична складова", – наголосила Меркель.

 

За її словами, транзит газу через Україну залишається важливим.

 

Водночас вона повідомила, що обговорювала зазначене питання в ході телефонної розмови з президентом Росії Владіміром Путіним.

 

"Я також сказала президенту Путіну вчора: неможливо, що через "Північний потік-2" Україна втратить значення як країна-транзитер газу", – додала Меркель.

 

Як повідомлялося 9 квітня, президент України Петро Порошенко застеріг Німеччину через будівництво газопроводу "Північний потік-2", а також запропонував альтернативне рішенням, а саме – модернізацію чинного транзитного газопроводу, який проходить через Україну. 

 

Нагадаємо,  27 березня компанія "Північний потік-2" (Nord Stream-2 AG) отримала дозвіл на будівництво та експлуатацію газопроводу в німецькій вільній економічній зоні. Згодом, 5 квітня уряд Фінляндії також видав дозвіл на будівництво газопроводу "Північний потік-2" у своїй винятковій економічній зоні.