Демарш проти Росії. Як міжнародна спільнота підтримала Велику Британію

27 Березня 2018, 19:13

Хімічна атака на російського екс-розвідника Сєрєгя Скіріпаля та його доньки у британському місті Солсбері стала приводом для початку "дипломатичної війни"  проти Російської Федерації. Понад 20 країн світу заявили про видворення російських дипломатів через застосування нервово-паралітичної речовини "Новичок"  на британській території.

 

Очільник Міністерства закордонних справ Британії Борис Джонсон назвав дану міжнародну реакцію "найбільшою колективною висилкою російських шпигунів, яка коли-небудь мала місце". Також прем'єр-міністр Тереза Мей підкреслила, що якщо Кремль хотів роз'єднати альянс західних країн, то його спроби "з тріском провалилися". 

 

Однак не всі європейські країни проявили рішучість у даному питанні, та поки що вагаються робити різкі кроки щодо дипломатичних відомств Росії.

 

Тиждень.ua зібрав усю інформацію про ситуацію довкола видворення російських дипломатів.

 

Світова солідарність 

 

Видання The New York Times нещодавно опублікувало деталі домовленості щодо видворення дипломатів РФ.

 

Зокрема, президент Франції Еммануель Макрон перший запропонував країнам ЄС час і дату висилки російських дипломатів.

 

"Зробімо це в понеділок о третій по обіді", – наголосив він.

 

Так, з аргументами Британії 26-27 березня погодилася велика кількість країн, серед яких: Україна, Німеччина, Польща, Франція, Естонія, Чехія, Італія, Румунія, Хорватія, Швеція, Латвія, Данія, Литва, Албанія, Фінляндія, Норвегія, Іспанія, Угорщина, Молдова, Ірландія, Австралія, Нідерланди та Македонія.

 

 

 

За словами прем'єр-міністра Чехії Андрея Бабіша, заяви Москви про те, що Чехія може бути джерелом походження нервово-паралітичної речовини "Новичок" є неприпустимими.

 

У свою чергу, глава МЗС Латвії Едгар Ринкевич заявив, що Рига видворяє другого секретаря посольства Росії та включає в чорний список керівника представництва російської компанії в країні.

 

Також ісландські посадовці не відвідуватимуть РФ з нагоди Чемпіонату світу з футболу.

 

Крім того, глави Міністерства внутрішніх справ і Департаменту міграції Литви підписали укази, згідно з якими в Литву заборонений в'їзд 44 громадянам Росії. Так, литовський список Магнітського поповнився 21 прізвищем, зараз в ньому 70 осіб. Ще 23 людини з 26 березня не зможуть в'їжджати в Литву у зв'язку з тим, що становлять загрозу національній безпеці.

 

Державний секретар Канцелярії президента Польщі Кшиштоф Лапінський висловив надію, що видворення російських дипломатів країнами Європейського Союзу покаже Росії, що певні дії не залишаться непокараними.

 

За словами Держсекретаря Канцелярії президента Польщі Кшиштофа Лапінського, ситуація навколо отруєння Скріпаля може вплинути на переговори щодо будівництва газопроводу "Північний потік-2".

 

Водночас Болгарія відкликає свого посла у Москві для консультацій.

 

Сполучені Штати

 

Адміністрація президента Сполучених Штатів Америки Дональда Трампа видворила найбільшу кількість російських дипломатів, а саме  60 представників.

 

Крім того, США  вирішили закрити російське консульство в Сіетлі.

 

"Ця атака на нашого союзника Великої Британії поставила безліч невинних людей у небезпеку і призвела до серйозних травм трьох людей, включаючи працівника полііції", – йдеться у повідомленні.

 

Так, США вирішили вислати 48 дипломатів посольства РФ та 12 осіб з ООН у Нью-Йорку.

 

Наголошується, що дипломатам дали сім днів, аби покинути країну.

 

Президент США Дональд Трамп все ще планує зустрітися з президентом РФ Владіміром Путіним, незважаючи на рішення Вашингтона про висилку 60 російських дипломатів і закриття консульства в Сіетлі. Трамп планує продовжити дипломатичні переговори з Росією в надії на "конструктивні й плідні відносини", а не на гонку озброєнь.

 

Канада

 

Міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд заявила, що Оттава вирішила вислати всього чотирьох розвідників Росії під дипломатичним прикриттям.

 

 

"Канада сьогодні застосовує заходи щодо семи російських працівників. Ми видворяємо чотирьох дипломатів РФ, які працюють в посольстві РФ в Оттаві та генконсульстві РФ у Монреалі. Ці четверо ідентифіковані як офіцери розвідки, що використовують статус дипломата, щоб підривати безпеку Канади і втручатися у нашу демократію" – йдеться у заяві.

 

Також в офіційній заяві наголосили, що напад на екс-полковника ГРУ є "зневажливим, злісним та безрозсудним діянням, який потенційно може загрожувати життю сотень людей".

 

"Це частина більш широкої картини неприйнятної поведінки Росії, у тому числі співучасть з режимом Асада, анексія Криму, бойові дії на чолі з Росією на сході України, підтримка громадянських конфліктів в Україні, Грузії, Молдові та інших сусідніх країнах, втручання у вибори та дезінформаційні кампанії", – підкреслили у заяві.

 

Друзі Росії

 

Глава МЗС Люксембургу Жан Ассельборн заявив, що його країна не буде висилати дипломатів РФ.

 

"Що стосується Люксембургу, то у нас дуже обмежена кількість російських дипломатів і незважаючи на всі наші зусилля ми не можемо довести, що серед них є шпигуни чи люди, які працюють проти інтересів Люксембургу", – підкреслив він.

 

У Португалії також заявили, що не планують видворення дипломатів Росії. Так, у Лісабоні наголосили, що надають перевагу спільним діям на рівні 28 країн ЄС, а не двостороннім крокам.

 

"Португалія вважає, що координація на рівні Європейського Союзу є найефективнішим засобом для реагування на серйозність нинішньої ситуації", – йдеться у повідомленні.

 

Крім того, Австрія теж відмовилася висилати дипломатів Росії. Так, міністр закордонних справ Австрії Карін Кнайссль заявила, що Відень наразі має сумніви щодо причетності РФ до отруєння нервово-паралітичною речовиною "Новичок" колишнього шпигуна Сєргєя Скріпаля.

 

Вона наголосила, що відповідне рішення узгоджене з канцлером Себастіаном Курцом. Наголошується, що австрійський уряд прагне по-іншому підходити до Росії, ніж переважна більшість держав ЄС та США.

 

"Події розвиваються", – додала Кнайссль і відзначила, що Росія могла бути причетною до отруєння екс-полковника ГРУ та його доньки у Британії.

 

За її словами, "немає стовідсоткових доказів", що Росія причетна до замаху на Скріпаля.

 

Реакції

 

Кремль

 

Глава МЗС Росії Сєргєй Лавров назвав видворення дипломатів РФ країнами Заходу результатом тиску з боку США.

 

"Це результат колосального тиску, колосального шантажу, який зараз є головним інструментом Вашингтона на міжнародній арені", – сказав він.

 

Лавров додав, що Росія  відповість на "хамство" Заходу.

 

Водночас посол Росії в США Анатолій Антонов повідомив, що Вашингтон начебто заздалегідь спланував видворення російських дипломатів.

 

"Масштаб шкоди й інформаційна підготовка та супровід, що передували їй, свідчать про те, що вона, швидше за все, планувалася заздалегідь, просто була відкладена – в очікуванні слушного приводу", – сказав він.

 

Крім того, глава комітету Держдуми з міжнародних справ Лєанід Слуцкій озвучив офіційну позицію Москви.

 

"Відповідні заходи Росії на висилку дипломатів з країн ЄС, а також США будуть більш ніж адекватними і будуть запроваджені найближчим часом", – сказав він.

 

Британія

 

Міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон заявив, що висилка російських дипломатів  є "найбільшою колективною висилкою російських шпигунів, яка коли-небудь мала місце".

 

"Сьогоднішня екстраординарна міжнародна реакція наших союзників постає в історії як найбільша колективна висилка російських шпигунів, яка коли-небудь мала місце, та допоможе захистити нашу спільну безпеку. Росія не може порушувати міжнародні правила безкарно", – підкреслив він.

 

У свою чергу, прем'єр-міністр Тереза Мей заявила, що потрібно вжити подальших заходів у відповідь на отруєння Росією Скріпаля.

 

"Разом ми дали зрозуміти, що не будемо миритися з безперервними спробами Росії нехтувати міжнародним правом і підривати наші цінності… Якщо мета Кремля полягає в тому, щоб роз'єднати та залякати альянс західних країн, то його спроби з тріском провалилися", – зазначила Мей.

 

НАТО

 

Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг оприлюднив рішення НАТО щодо спільної відповіді Росії на використання "Новичка" на території Британії.

 

Зазначається, що НАТО висилає 7 дипломатів з російської місії.

 

"Сьогодні я, за нашим спільним рішенням, відкликав акредитацію 7 дипломатів, а також відмовив у заявках на акредитацію ще трьох", –  підкреслив генсек.

 

 

Також очільник наголосив, що Росія буде мати менші можливості для ведення своєї розвідувальної діяльності через рішення про видворення її дипломатів з НАТО.

 

"Рішення про скорочення представництва Росії в НАТО означає зменшення її можливостей у веденні розвідувальної діяльності в рамках Альянсу", – відзначив він.

 

Україна

 

Міністерство закордонних справ України повідомило, що 13 російських  дипломатів, яких Україна вирішила видворити, працюють на спецслужби РФ. Про це заявила речник відомства Мар'яна Беца в ефірі одного з телеканалів.

 

"В дусі солідарності з нашими британськими партнерами, трансатлантичними партнерами, європейськими союзниками ми сьогодні разом з компетентними органами прийняли рішення про видворення з української території 13 російських дипломатів з тих небагатьох, що залишилися, це і з Києва, і з Генконсульства Росії на території України", – повідомила речник відомства Мар'яна Беца

 

За її словами, МЗС отримало докази, що ці 13 дипломатів є представниками російських спецслужб.

 

"Буквально зараз відбудеться вручення відповідної ноти тимчасово повіреному РФ в Україні про видворення цих дипломатів і оголошення їх персонами нон грата. Це тільки початок тієї політики по відношенню до Росії, що призведе до її подальшої ізоляції через її зневагу до міжнародного права, як порушення суверенітету і територіальної цілісності нашої держави, так і використання забороненої зброї на території іншої держави. Звичайно, потрібно посилити санкційні важелі щодо Росії, і всі партнери розуміють", – додала Беца.