У США сенатори закликали адміністрацію Трампа заблокувати будівництво “Північного потоку-2”

17 Березня 2018, 12:02

У США група з 39 сенаторів закликала адміністрацію американського президента Дональда Трампа заблокувати будівництво російського газопроводу "Північний потік-2". Відповідний лист сенатори надіслали 15 березня на ім'я міністра фінансів США Стівена Мнучіна та заступника держсекретаря Джона Саллівана.

 

Так, серед сенаторів, які підписали звернення, 28 представляють Республіканську партію, а 11 –Демократичну.

 

Відповідно до звернення, "Північний потік-2" зробить партнерів США в Європі "більш уразливими перед згубним впливом і політикою примусу з боку Москви", а також стане "кроком назад" у питанні диверсифікації енергопостачань у Європі".

 

Крім того, американські законодавці стурбовані тим, що поява "Північного потоку-2" завдасть шкоди українській економіці, для якої транзит російського газу в Європу має важливе значення.

 

"Цей газопровід в обхід України усуне одну з найбільш значущих причин, за якими РФ уникає широкомасштабного конфлікту на сході України", – наголошується в листі.

 

Нагадаємо, 11 березня спікери парламентів Польщі, Литви та Латвії підписали у Вільнюсі лист про небезпеку будівництва газопроводу "Північний потік -2". Згодом до ініціативи приєднався спікер парламенту Естонії Ейкі Нестор.

 

Раніше, 2 березня глава Верховної Ради України Андрій Парубій та глава парламенту Молдови Андріан Канду підписали відкритий лист до керівників парламентів Європейського союзу та США щодо засудження будівництва "Північного потоку-2".

 

Також спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер під час виступу на другому Українському ланчі в Мюнхені заявив, що проект магістрального газопроводу із Росії в Німеччину через Балтійське море "Північний потік-2" є не комерційним, а повністю політичним і створює великий механізм впливу Росії на Євросоюз.

 

Як повідомлялось, 15 лютого прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький заявив, що російський газопровід "Північний потік-2" створить  напругу, яка може призвести до великої  російсько-української війни.