Новий глава МЗС Німеччини заявив, що докладатиме зусиль для подолання кризи в Україні

14 Березня 2018, 21:56

Новий міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас заявив, що докладатиме зусиль для розв'язання кризи в Україні. Про це він повідомив у середу, 14 березня, у першій промові після вступу на посаду.

 

"З анексією Криму Росією, що порушує міжнародне право, і тривалою агресією проти України миритися не можна", – наголосив Маас.

 

За його словами, Німеччина і надалі наполягатиме на втіленні в життя мінських домовленостей.

 

"Ми потребуємо конструктивних каналів діалогу на максимальній кількості рівнів і з належною серйозністю з обох боків. Однак, якщо Росія й далі відмежовуватиметься, або ж навіть визначатиме себе як противника Заходу, то ми жалкуватимемо про це. В будь-якому разі це змінить реальність нашої зовнішньої політики", – додав новий глава МЗС.

 

Крім того, він прокоментував ситуацію щодо отруєння екс-шпигуна Сєргєя Скірпаля.

 

"Ми всерйоз сприймаємо оцінку британського уряду і розчаровані тим, що Росія не видається готовою докласти зусиль для прояснення (цієї справи – Ред.)", – заявив німецький міністр.

 

Як повідомлялося, 14 березня парламент Німеччини обрав Ангелу Меркель на посаду федерального канцлера ФРН на четвертий термін поспіль.

 

12 березня у Німеччині лідери Християнсько-демократичного союзу (ХДС), Християнсько-соціального Союзу (ХСС) та Соціал-демократична партії (СДПН) підписали коаліційну угоду. Документ складається зі 177 сторінок. Так, угоду підписали канцлер Німеччини та очільниця ХДС Ангела Меркель, голова ХСС Горст Зеєгофер, а також тимчасовий виконувач обов'язків голови СДПН Олаф Шольц.

 

Водночас Меркель заявила, що одним із центральних пунктів угоди є внутрішня безпека.

 

 4 березня в Німеччині соціал-демократи дали згоду на створення "великої коаліції" з блоком канцлерки Ангели Меркель ХДС/ХСС. "За" створення "великої коаліції" проголосували 66 відсотків членів партії.

 

Рішення соціал-демократів відкрило шлях для створення нового уряду Німеччини, що почне діяти в середині березня.