Депутати Європарламенту закликали скоротити залежність від російського газу

6 Березня 2018, 21:05

Нещодавні рішення "Газпрому" мають спонукати ЄС відмовитися від російських газу та нафти. Про це заявили три євродепутати, які представляють найбільшу фракцію у Європарламенті, повідомляє Deutsche Welle.

 

Останні дії "Газпрому" мають підштовхнути ЄС до скорочення залежності від газу та нафти з Росії. Таку думку висловили голова комітету із закордонних справ Європарламенту Девід МакАллістер (David McAllister), співголова парламентського комітету асоціації Україна-ЄС Даріуш Росаті та постійний доповідач щодо України Міхаель Ґалер (Michael Gahler) у спільній заяві, опублікованій у вівторок, 6 березня.

 

"Рішення "Газпрому" не постачати Україні газ, а також його намір розірвати контракти з "Нафтогазом" "є ще одним доказом інструменталізації поставок газу Російською Федерацією як політичного інструменту тиску, що може мати вплив на енергетичну безпеку ЄС", – наголосили політики.

 

Вони привітали готовність Єврокомісії до посередницької ролі в газовій суперечці. При цьому політики додали: "Останні події роблять більш важливим для ЄС посилити свою енергетичну безпеку, негайно зменшивши його залежність від поставок нафти та газу від авторитарних режимів, а також зупинивши її цілком у середньостроковій перспективі". На сьогодні Росія залишається найбільшим постачальником газу до ЄС, її частка в імпорті становить близько 40 відсотків.

 

 

Як повідомлялось, "Нафтогаз України" на тлі відмови російського газового монополіста "Газпром" поставляти в Україну в березні раніше законтрактовані обсяги газу, уклав контракт на поставку 60 млн куб. м газу з польською державною нафтогазовою компанією PGNiG ("Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo"). Також відзначається, що поставки почалися 2 березня о 6:00 через вузол "Германовичи", який з`єднує українську та польську газотранспортні системи.

 

28 лютого Нафтогаз отримав остаточне рішення Стокгольмського арбітражу щодо транзиту, відповідно до якого суд зобов`язав Газпром виплатити Нафтогазу 4,63 млрд дол. За результатами розгляду двох справ Газпром винен українській компанії 2,56 млрд дол.

 

У російській компанії не погодилися з рішенням арбітражу і заявили, що оскаржуватимуть його. 1 березня Газпром відмовився від своїх зобов`язань щодо постачання в березні в Україну газу і повернув Нафтогазу передоплату за це паливо. У Кабміні заявили, що відсутність в загальному балансі російського газу не завдасть істотної шкоди національній економіці. При цьому з метою мінімізації ризиків для роботи української ГТС уряд запровадив режим економії газу впродовж кількох днів.