У Солом’янському суді відреагували на критику щодо обрання запобіжного заходу Труханову

17 Лютого 2018, 17:11

Солом'янський районний суд Києва назвав "неетичною" поведінку детективів НАБУ, які розкритикували рішення суду щодо мера Одеси Геннадія Труханова. Відповідний коментар оприлюднений на сторінці суду в Facebook.

 

«З приводу висловленого незадоволення Солом’янський районний суд м. Києва черговий раз нагадує, що незгоду та незадоволення прийнятими судовими рішеннями учасники кримінального провадження мають висловлювати в порядку та на умовах, які визначені нормами кримінального процесуального законодавства, а не коментарями в ЗМІ», – наголошується у повідомленні.

 

Також у суді нагадали, що сторона обвинувачення вимагала обрання запобіжного заходу Труханову у вигляді арешту з альтернативою застави у 50 мільйонів гривень.

 

Читайте також: Семеро друзів Труханова. Що саме інкримінують меру Одеси

 

«Із точки зору статті 22 КПК України кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності сторін, які є рівними у своїх правах, і жодна сторона, в тому числі сторона обвинувачення, не має переваги над іншою стороною, тим більше вимагати перед судом прийняття відповідного рішення.
За правилами Кодексу етики працівників Національного антикорупційного бюро України, працівник НАБУ повинен виконувати свої повноваження тільки в той спосіб, який є співрозмірним, законним, відповідальним і етичним», – зазначили в суді.

 

«Солом’янський районний суд м. Києва вважає, що такі висловлювання на адресу суду, як «рішення виглядає дивним», чи обраний запобіжний захід є «абсолютно неспівставним», є, принаймні, неетичними. Питання законності та обґрунтованості прийнятих у справах судових рішень, як і правомірності вчинених суддями процесуальних дій під час розгляду справ вправі оцінювати лише суди апеляційної та касаційної інстанцій відповідно до процесуального законодавства», – наголошується у повідомленні.

 

Як повідомлялося, 15 лютого Солом'янський районний суд Києва застосував запобіжний захід у формі особистої поруки для міського голови Одеси Геннадія Труханова.

 

Крім того, суд також відпустив заступника мера Одеси Павла Вугельмана під особисту поруку народних депутатів Олександра Пресмана з групи “Відродження” та Юрія Мірошніченка з фракції партії “Опозиційний блок”.

 

14 лютого в аеропорту "Бориспіль" затримали міського голову Одеси Генадія Трухнова, а детективи НАБУ вручили йому підозру. Згодом стало відомо, що правоохоронці затримали заступника міського голови Одеси Павла Вугельмана. 

 

Нагадаємо, 13 лютого працівники Національного антикорупційного бюро заочно оголосили про підозру міському голові Одеси Геннадію Труханову, його заступнику Павлу Вугельману, директору департаменту комунальної власності Олексію Спектору, голові комісії міськради з питань комунальної власності Василю Шкрябаю і ще одному чиновнику мерії в справі про купівлю будівель заводу Краян за 185 млн грн. Так, Труханова підозрюють  у порушенні ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, у особливо великих розмірах або організованою групою) ККУ. Ще трьох осіб затримали.