Наслідки протестів у Греції. Македонія заявила, що готова змінити свою назву

7 Лютого 2018, 11:23

У вівторок, 6 лютого, прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв заявив, що країна готова додати географічне уточнення, щоб вирішити суперечку з Грецією, яка перешкоджає її вступу до Європейського Союзу та НАТО. Про це повідомляє Reuters.

 

"Я хотів би, щоб переговори досягли успіху. Ми готові до географічного уточнення в назві", – зауважив глава уряду.

 

Зокрема, прем'єр-міністр обіцяв швидке вирішення суперечки ще минулого місяця в рамках Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

 

 

Наголошується, що аеропорт, який наразі носить назву на честь Александра Македонського, буде перейменовано у "Міжнародний аеропорт Скоп'є", а шосе називатиметься "Дружба".

 

"Завдяки сьогоднішньому рішенню ми підтверджуємо наш крок на шляху до побудови дружби та довіри з Грецією", – додав він.

 

Як відомо, Македонія приєдналася до ООН в 1993 році з тимчасовою назвою "Колишня Югославська Республіка Македонія" у зв'язку з тим, що  Греція відхилила назву "Республіка Македонія" через територіальну претензію до однойменної грецької провінції. Натомість дипломати стверджують, що назви "Північна Македонія", "Нова Македонія" або "Верхня Македонія" є прийнятними для обох сторін.

 

Нагадаємо, 4 лютого В Афінах сотні тисяч людей вийшли на демонстрацію за виняткове право Греції на назву "Македонія". Демонстрацію організували грецькі націоналістичні, консервативні та релігійні об'єднання. За даними організаторів, у акції брали участь щонайменше 400 тисяч осіб. Також повідомляється, що грецька поліція застосувала шумові гранати і сльозогінний газ, тим часом націоналісти почали кидати каміння в правоохоронців.

 

Як повідомлялось, вже впродовж двох місяців триває інтенсивне посередництво ООН з метою покласти край суперечці, що бере початок у 1991 році, коли одна з республік колишньої Югославії стала незалежною держава Македонією. Таку ж назву має регіон Греції, що межує з новою державою. З 2005 року Греція блокує вступ Македонії до НАТО і Євросоюзу, оскільки не хоче, щоб якась країна носила назви грецького регіону.