Туск розкритикував скандальний польський закон про Інститут нацпам’яті

2 Лютого 2018, 09:50

Президент Європейської ради Дональд Туск розкритикував ухвалення змін до польського закону про про Інститут національної пам’яті.

 

Так, він назвав цей закон "непристойним наклепом".

 

"Той, хто розповсюджує фальшиве твердження про "польські табори", завдає шкоди доброму імені та інтересам Польщі. Автори законопроекту розпропагували цей непристойний наклеп у всьому світі, як ніхто раніше", — написав Туск на своїй сторінці у Twitter.

 

 

 

Раніше прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що зміни до закону про Інститут національної пам'яті Польщі, які, зокрема, передбачають кримінальну відповідальність за заперечення "бандеризму", потрібні для протидії брехні щодо приписування злочинів проти євреїв невинним людям.

 

Нагадаємо, 1 лютого сенат Польщі близько третьої ночі (за київським часом) прийняв без поправок закон про Інститут національної пам'яті Польщі, в якому передбачено кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків.

 

Згодом Державний департамент США закликав Польщу переглянути законопроект про Інститут національної пам’яті, який серед іншого передбачає покарання за заперечення так званих "злочинів українських націоналістів". Натомість у Міністерстві закордонних справ Польщі заявили, що прийняті зміни в закон про Інститут національної памаяті не обмежують свободу слова. 

 

Додамо, що зміни до законопроекту про Інститут національної пам’яті РП призвели до дипломатичного скандалу між Польщею та Ізраїлем. На переконання Єрусалиму, цей законопроект є поганим, оскільки забороняє критику поляків, які могли бути причетними до вбивств євреїв під час Другої світової війни. Варшава відкидає звинувачення, наполягаючи, що йдеться лише про захист доброго імені Польщі та поляків і відкидання безпідставних звинувачень про участь поляків у Голокості. У МЗС Польщі заявили, що закон про заборону пропаганди так званої "бандерівської ідеології" стосується тільки тих осіб, які прилюдно і всупереч фактам заперечують злочини, скоєні "колабораціоністами нацистського режиму".