МЗС завершує роботу над меморандумом про порушення РФ для Арбітражу ООН з морського права

26 Грудня 2017, 22:50

У лютому 2018 року Україна подасть меморандум в рамках позову в Міжнародний трибунал ООН з морського права про порушення РФ Конвенції ООН з морського права, а результати за позовом можуть бути не раніше 2021 року. Про це повідомила заступниця міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

«Ми також завершуємо зараз роботу над нашим меморандумом щодо конвенції морської, і він буде представлений на розгляд Арбітражу в лютому 2018 року», — сказала Зеркаль в ефірі «5 каналу».

Заступниця міністра зазначила, що після подачі меморандуму у РФ буде 3 місяці на подачу заперечень щодо юрисдикції, при цьому на дані заперечення Україна зможе подати свої коментарі.

«Після того, як ми надамо свій другий меморандум, будуть слухання, після яких буде ухвалено рішення про наявність чи відсутність юрисдикції в Арбітражу для розгляду цієї справи, тобто перші результати можуть бути вже в 2019 році», — додала вона.

Зеркаль також повідомила, що потім проведуть слухання по суті справи, а результатів варто «очікувати не раніше 2021 року».

Нагадаємо, у вересні 2016 року Україна ініціювала арбітражне провадження проти Російської Федерації відповідно до Конвенції Організації Об'єднаних Націй з морського права 1982 року з метою захисту своїх прав як прибережної держави у прилеглих до Криму морських зонах у Чорному морі, Азовському морі та Керченській протоці.

У грудні 2016 року був сформований арбітраж, який розглядатиме цей позов. Україна просить арбітражний трибунал підтвердити її права як прибережної держави та зобов’язати РФ припинити міжнародно-протиправні діяння у відповідних морських акваторіях, надати Україні відповідні запевнення і гарантії їх неповторення та відшкодувати всі завдані Росією збитки.