Жебрівський: Є три путінські моделі повернення окупованих територій Донбасу

8 Грудня 2017, 09:55

Голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський в інтерв’ю Тижню розповів про три путінські моделі повернення окупованих територій на сході України.

«Є три путінські моделі повернення окупованих територій. Перша кривава — повномасштабна війна Росії проти України. Цей варіант малоймовірний, але відкидати його повністю не варто. Друга модель — особливий статус із виборами й іншими атрибутами. І третя — об’єднання двох самопроголошених республік із робочою назвою «Україна-2». Якщо велика Україна вважає себе наступницею УНР, то «Україна-2» має стати спадкоємицею УРСР. А далі через дестабілізацію, роботу агентури на підконтрольній Києву території «Новоросія» має спробувати відтяти собі більший шматок України», — сказав він.

За словами Жебрівського, наступ з українського боку ще менш можливий.

«Погляньмо на останній заколот у Луганську. Росія ввела в «ЛНР» додатково батальйонно-тактичну й одну ротно-тактичну групи та розташувала їх між Луганськом і лінією розмежування. Це був чіткий сигнал нашій армії: підете в наступ — воюватимете з Росією. Тому треба розуміти, що в разі наступу ми втрачаємо міжнародну підтримку та воюємо безпосередньо з Росією. З усіма наслідками…», — пояснив Голова Донецької ВЦА.

Він зауважив, що ймовірніший варіант — особливий статус і миротворці на кордоні з Росією. Але нам уже зараз слід розуміти, що особливий статус — це децентралізація, передача повноважень місцевим громадам. 

Детальніше читайте в черговому номері журналу «Український тиждень»