Зміна статусу Єрусалиму. У світі бурхливо відреагували на намір Трампа

6 Грудня 2017, 17:57

Президент США Дональд Трамп 6 грудня оголосить про визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю. Ця ініціатива викликала бурхливу реакцію в світі.

Рішення президента США означатиме, що протягом декількох років США перенесуть посольство з Тель-Авіва до Єрусалиму, на що не наважувався жоден президент Америки до Трампа. Оскільки статус Єрусалима залишається спірним, то переважно міжнародні партнери Ізраїлю відкривають посольства в Тель-Авіві.

Намір Трампа викликав численні протести в усьому світі. Так, на палестинській території, наприклад, вже палять портрети Трампа, а угруповання ХАМАС пообіцяло влаштувати 9 грудня «день гніву».

Палестинці спалюють прапори США та Ізраїлю після оголошення про рішення Трампа визнати Єрусалим столицею Ізраїлю. 6 грудня сектор Газа

Тим часом, президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган закликав до скликання екстреного засідання лідерів країн Організації ісламського співробітництва для координації дій мусульманських держав щодо можливого оголошення Єрусалиму столицею Ізраїлю. Про це повідомляє Anadolu з посиланням на прес-секретаря президента Туреччини Ібрагіма Калина.

"У середу, 13 грудня, в Стамбулі відбудеться позачерговий саміт лідерів ОІВ", – сказав Калин.

За його словами, крім історичних, релігійних і правових аспектів, особливу увагу необхідно приділити зусиллям щодо запобігання зміни статусу Єрусалиму і спроб позиціонувати це місто як власність Ізраїлю.

Раніше у США заявляли, що знаходяться на початковому етапі переговорів щодо перенесення свого посольства з Тель-Авіва до Єрусалиму. 

Перенесення дипломатичного представництва входило до списку передвиборчих обіцянок Трампа. Постанова про відкриття американського посольства в Єрусалимі була затверджена Конгресом ще в 1996 році. Однак з того часу президенти США продовжували заборону на виконання постанови.

Офіційно місто Єрусалим було оголошено столицею у 1950 році за рішенням Кнесету. Світова спільнота не визнає цього, тому всі посольства знаходяться в Тель-Авіві. Закон про перенесення американського посольства в Єрусалим був схвалений членами Конгресу США, однак, прагнучи уникнути загострення ситуації на Близькому Сході, реалізацію цього закону відкладали.

На паризькій мирній конференції закликали Ізраїль повернутися до кордонів 1967 року.